Warkill

Warkill is een tamelijk obscure oorlogsfilm, op de Filippijnen gedraaid, door een grotendeels Filippijnse crew, maar door Amerikanen (Universal) gefinancierd en gecoproduceerd. De film was populair onder Amerikaanse soldaten die waren gelegerd op basissen in het Verre Oosten en geniet mede daardoor een cultstatus in bepaalde kringen.

Het uitgangspunt is interessant: een journalist heeft naam gemaakt als schrijver van goedkope oorlogsromannetjes over een legendarische Kolonel, Hannegan, die actief is in de oorlog tegen de Japanners in de Stille Zuidzee. In 1945 reist de journalist naar de Philipijnen om deze Hannegan in levende lijve ontmoeten. Hij ontdekt al snel dat de man geen nobele figuur is, maar als een woesteling tekeer gaat. De oorlog is bijna voorbij en Hannegan staat aan het hoofd van een elitegroep die jaagt op de laatste Japanse soldaten, die zich schuilhouden in de jungle. Zoals hij zelf zegt:

"Drie jaar achtereen werden we door de Japanners opgejaagd als beesten, nu is het onze beurt."

De Japanners worden opgejaagd en uitgeroeid, met de hulp van grote en kleine vrienden. De grote vrienden zijn opgehitste honden en kleine vrienden uitgehongerde ratten, die worden ingezet als de Japanners zich hebben ingegraven. Maar Hannegan blijkt een vergissing te hebben gemaakt: er zijn meer Japanners op het eiland dan hij had gedacht en ze weten zich uiteindelijk te hergroeperen. Plots zijn de rollen weer omgekeerd.

Het scenario is mager en bevat ook nogal wat clichés. De wreedheden van Hannegan en zijn mannen worden 'verklaard' door duidelijk te maken hoe wreed de Japanners waren. De Kolonel offert zich uiteindelijk ook nog op om de journalist het leven te redden. Het tempo ligt wat laag, mede doordat er nogal wat praterige scènes zijn met de twee hoofdpersonen die discussies voeren over moraal en oorlogsvoering. Het laatste halfuur is echter één grote aaneenschakeling van (uiterst bloeddorstige) actiescènes. Je snapt amper hoe de film anno 1968 door de filmkeuring raakte.

De twee hoofdrolspelers zijn vrij goed, met name George Montgomery als Hannegan.  Hij was een ex-bokser die in de jaren vijftig een aantal rollen had gespeeld in actiefilms, met name westerns. In 1968 was hij eigenlijk al een vergeten figuur. Na zich uit de filmwereld te hebben teruggetrokken, raakte hij bevriend met Ronald Reagan.

VHS/DVD - Er zijn geen officiële DVDs beschikbaar, de DVDr's die hier en daar worden aangeboden, zijn kopieën van oude VHS-banden en hebben een matige tot slechte beeldkwaliteit. De film verscheen in verschillende landen op VHS, in Nederland bij VUH. De Duitse VHS draagt de titel Die im Staub verblutenFX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 6.5 7 7.5 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- The Dirty Dozen (oorlog / actie : 8)
- The Guns of Navarone (oorlog / avontuur : 8)
- The Bridge on the River Kwai (oorlog : 8)
- Where Eagles Dare (oorlog / actie : 7.5)
- Pohwasogeuro (71 Into the Fire) (oorlog / drama : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Warkill
Warkill
Warkill
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand