Bang Rajan

Een film uit Thailand, het is weer eens wat anders. Bang Rajan is gebaseerd op historische gebeurtenissen en vertelt het verhaal van een kleine gemeenschap, Bang Rajan, in het toenmalige Siam, die weerstand blijft bieden aan het invasieleger uit Birma, dat het land vanuit het noorden is binnengevallen.

De Birmese invasie vond plaats in 1767. De bevolking van Siam bestaat grotendeels uit boeren en is nauwelijks in staat om weerstand te bieden. Het invasieleger richt enorme slachtpartijen aan en de haat onder de Siamese bevolking groeit met de dag; overlevenden van verschillende dorpen vormen samen een gemeenschap en zweren dat zij de indringer tot de laatste snik zullen bestrijden. Enkel gewapend met stokken, messen en bijlen, slagen zij er in om het enorme leger maandenlang bezig te houden. Birma zet uiteindelijk de grote middelen in om het dorp met de grond gelijk te maken en de inwoners tot de laatste man, vrouw of kind af te maken. Bang Rajan valt, maar opnieuw weten enkele overlevenden te ontsnappen ...

In Thailand is het verhaal van Bang Rajan meer dan zomaar een legende: de gebeurtenissen worden aangevoerd als de ontstaansgeschiedenis van het land. De strijders worden daarom vereerd via diverse monumenten (zie onderste foto). Historici hebben twijfels uitgesproken over sommige details van de legende, maar ook zij geven toe dat het verzet van de bewoners heldhaftig was. Hoe konden deze dorpelingen zo lang stand houden tegen een enorm leger? Blijkbaar voerden zij een guerrilla waarbij ze optimaal gebruik maakten van hun kennis van de omgeving en de tegenstander steeds gevoelige verliezen wisten toe te brengen. Bang Rajan werd omgeven door een dicht woud, waarin het Birmese leger gedesoriënteerd raakte en er waren moerassen waarin de Birmese kanonnen zich vastreden.

Bang Rajan vergt wat aanpassing van de kijker. De eerste helft, waarin de dorpelingen zich verzamelen, is wat wijdlopig en praterig, en soms is het verhaal moeilijk te volgen. Gaandeweg wordt de film echter steeds beter en op een bepaalde manier aangrijpend. Wie geduld uitoefent, wordt daarvoor beloond. De invloed van Kurosawa is overduidelijk, zo is er een personage dat sprekend lijkt op het type (dronkelap, grappenmaker) dat bij Kurosawa vaak werd gespeeld door Toshiro Mifune. Het actiegeweld is woest en niet geschikt voor gevoelige zieltjes. Waar wordt gehakt, vallen spaanders, en soms ook andere zaken. Sommige slachtpartijen die door het invasieleger worden aangericht, leiden tot taferelen met stapels lijken die doen denken aan de holocaust.

In 2010 werd er een vervolg gedraaid, dat zal hier binnenkort ook worden besproken.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 6.5 8 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Die xue jie tou (Bullet in the Head) (actie / oorlog : 7)
- Dark of the Sun (The Mercenaries) (actie / oorlog : 7)
- Centurion (actie / oorlog : 6.5)
- Immortals (actie / oorlog : 6.5)
- Bang Rajan 2 (actie / oorlog : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Bang Rajan
Bang Rajan
Bang Rajan
Bang Rajan
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand