Rififí ad Amsterdam

Rififí ad Amsterdam
 
In Amsterdam wordt een bewaakt diamantentransport overvallen door een bende. Wanneer de verantwoordelijke criminelen hun commissie willen halen bij de opdrachtgevers, worden ze allemaal geëlimineerd. Allemaal, behalve undercover spion Rex Monroe. De diamantensmokkel brengt hem naar Spanje, alwaar de gevaarlijke gek Max Fischer de stenen nodig heeft voor een superkrachtige laser. Deze richt hij op een atoombom die de Fransen ergens in de Sahara hebben liggen. Rex moet dus de wereld gaan redden...
 
Rififí ad Amsterdam
 
Net als in Mission Bloody Mary, een andere spionagefilm van Sergio Grieco, maken we een rondje Europa ten behoeve van een uiterst vergezocht spionnenverhaal. De film begint leuk met een achtervolging in de Amsterdamse grachten. Ook Rotterdam wordt nog even aangedaan. En wanneer in Nederland moeten er uiteraard zoveel mogelijk molens in beeld. Dat mag ik wel. Hierna verhuist de prent naar het buitenland en wordt onder meer Parijs aangedaan om te eindigen in Spanje, waar de confrontatie met de megalomane gek op het menu staat.
 
Rififí ad Amsterdam
 
Verhaaltechnisch wekt de prent de suggestie dat de spion zelf ook niet weet waar hij allemaal in belandt, doch dat is maar schijn. De geheim agent blijkt een kolonel te zijn die het criminele meesterbrein al drie jaar in de smiezen heeft! Ik moet zeggen dat deze aanpak werkt. Enige geloofwaardigheid wordt erdoor naar de achtergrond verdrongen, maar de wendingen zijn daarom wel verrassend te noemen. En aangezien het leuke verrassingen betreft, dragen ze mijn goedkeuring weg. Roger Browne speelt bovendien op een aardige manier de spion, terwijl Franco Ressel lekker overdrijft als slechterik. En aan leuke dames is ook al geen gebrek.

Met een alleraardigst begin, een wat minder middenstuk en een heerlijk flauwe climax is dit een leuke 007 ripoff, zoals eigenlijk alleen Italianen ze konden maken.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
5 6 7 4 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- RoboCop (actie / science fiction : 8)
- Natural Born Killers (actie / speelfilm : 7.5)
- Lucky, el intrépido (actie / humor : 7)
- Rapporto Fuller, base Stoccolma (actie : 7)
- Diabolik (actie : 7)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Rififí ad Amsterdam
Rififí ad Amsterdam
Rififí ad Amsterdam
Rififí ad Amsterdam
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand