Sanbiki no Samurai (Three Outlaw Samurai)

Chambara (Japans voor ‘zwaardgevecht’) is een Japans actiegenre dat vooral populair was in de jaren zestig en zeventig. De films zijn gesitueerd in het feodale tijdperk en zijn vaak morele fabels over onderdrukking en uitbuiting van arme boeren door corrupte landheren en magistraten. De spil in het verhaal is doorgaans een ronin, een cynische samoerai zonder Heer, die het vertrouwen in de mensheid (bijna) heeft opgegeven, maar trouw blijft aan zijn bushido, erecode, en daarom ingrijpt ten gunste van de armen of weerlozen. Het effect van zijn ingrijpen blijft vaak nihil. In Kurosawa’s beroemde chambara epos The Seven Samurai, blijken aan het slot de boeren de grote winnaars te zijn, terwijl de samurai dakloze zwervers blijven, gedoemd om als heerloze ronin rond te trekken. Three Outlaw Samurai heeft een vergelijkbare structuur en boodschap.

De ronin Shiba wil overnachten in een molen, en treft daar drie boeren aan die de dochter van een magistraat hebben ontvoerd, om zodoende gunstiger levensvoorwaarden af te dwingen. Shiba begrijpt dat de boeren in hun recht staan en besluit ze dus de helpende hand toe te steken. In de afwezigheid van zijn heer wil de magistraat de zaak zo snel mogelijk regelen, dus laat hij zijn mensen de molen omsingelen, maar een samoerai in dienst van de Heer is overgelopen naar Shiba en de boeren, en de aanval wordt afgeslagen. Dankzij een list wordt de zaak toch ‘geregeld’: als Shiba zeventig zweepslagen accepteert in naam van de boeren, krijgen de boeren vrijspraak. Shiba  wordt afgeranseld, maar de boeren worden toch achtervolgd en gedood. Dankzij een tweede samurai die van kamp wisselt, weet Shiba te ontsnappen, en gezamenlijk roeit het drietal de door de corrupte magistraat ingehuurde moordenaars uit. Maar hun inspanningen worden niet beloond: uit angst voor hun landheer, durven de boeren hun eisen niet te herhalen. De drie ronin trekken verder …

Regisseur Hideo Gosha was een buitenbeetje, alleen al omdat hij bij voorkeur op locatie filmde en geen gebruik maakte van de kolossale sets van de Japanse studios. Zijn stijl is ruw, ongepolijst, zijn verteltrant en montage onrustig. Three Outlaw Samurai is zijn debuutfilm. De actiescènes zijn hevig maar vrij kort, en de sfeer is ongewoon cynisch, met name de vrouwen komen er bekaaid vanaf; ze worden ontvoerd, vernederd en misbruikt. Een van hen pleegt zelfmoord door haar tong af te bijten.

Omdat de ‘ruwere’ Gosha realisme nastreefde, doet de acteerstijl wat minder theatraal aan als gewoonlijk en ook het bloed vloeit wat meer in overeenstemming met wat het menselijk lichaam in dat opzicht te bieden heeft (in veel chambara-films spuit het als uit fonteinen de hoogte in). Wat Gosha daarentegen mist, is Kurosawa’s sardonische humor en ook wel diens perfecte gevoel voor compositie, fotografisch doet Three Outlaw Samurai soms wat willekeurig aan.

Three Outlaw Samurai is uitgegebracht door Koinobori, dat zich richt op de uitgave op DVD van het beste van de Japanse cinema. De uitgave oogt zeer luxueus, en is voorzien van een 18 pagina’s tellend (zeer instructief) boekje, maar de beeldkwaliteit laat te wensen over: het beeld is niet anamorf, waardoor het scherpte mist, en is vaak instabiel (trillende lijntjes, schokkerig beeld). Ook het aspect ratio klopt niet: er wordt 2,35:1 beloofd, maar we krijgen iets als 1,75:1. Slordig.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6.5 6.5 7 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Ip Man (martial arts / drama : 7.5)
- Jing wu men (Fist of Fury) (martial arts : 7)
- Ma Yong Zhen (Boxer from Shantung) (martial arts : 7)
- One-Armed Swordsman (Dubei dao) (martial arts : 7)
- Hap Ki Do (martial arts : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie martial arts eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Sanbiki no Samurai (Three Outlaw Samurai)
Sanbiki no Samurai (Three Outlaw Samurai)
Sanbiki no Samurai (Three Outlaw Samurai)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand