Made in Britain

Het is vrij uniek dat een film vanaf seconde één weet te boeien. Made in Britain is zo'n film. Het eerste shot is dat van een psychopathisch ogende kaalkop met een tattoeage van een swastika tussen zijn wenkbrauwen. Op de achtergrond is een nummer van de compromisloze punkband The Exploited te horen. Mijn instinct vertelde me reeds op dat vroege moment dat deze film onmogelijk slecht kon worden, hetgeen dan ook niet gebeurde.

Hoofdpersoon is Trevor, een zestienjarige skinhead die bijkans overal een hekel aan heeft. Vooral met (elke vorm van) autoriteit heeft hij een groot probleem. Voor een skinhead is hij overigens vrij intelligent, maar dat zou je niet afleiden uit zijn manier van tijddoden. Trevor's grootste hobby's zijn het stelen van auto's, lijmsnuiven en het ingooien van ruiten van Pakistanen. Deze criminele activiteiten doen hem in de handen van allerlei instanties belanden, maar deze weten hem niet aan te sporen tot het bewandelen van het rechte pad. Sterker nog, de Engelse bureaucratische molen maakt zijn lontje alleen maar korter. Op zich had het echter in de lijn der verwachtingen gelegen dat de maatschappij een oplossing heeft voor subversieve elementen als Trevor. (Tales Out of School:) Made in Britain brengt op pijnlijke wijze aan het licht dat dit geenszins het geval is.

Het is verfrissend -en realistisch- dat een dergelijke hoofdpersoon eens niet op Hollywooderige wijze zijn fouten gaat inzien. Toch was dit een matige t.v.-film geweest als Tim Roth niet de hoofdrol had gespeeld. Roth's vertolking van de psychopathische skinhead Trevor verdient mijns inziens een tien met een griffel. In betere vorm dan in Made in Britain zul je de Britse acteur niet aantreffen. Alleen al om deze reden is het een must deze film een keer aan een kijksessie te onderwerpen.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
5 8 6 6 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Hana-bi (drama / misdaad : 7)
- City by the Sea (drama / misdaad : 6)
- The Cotton Club (misdaad / drama : 6.5)
- L'ultima chance (misdaad / drama : 6)
- Citizen Kane (drama : 8)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie misdaad eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Made in Britain
Made in Britain
Made in Britain
Lucia De B.:
deze film werd gedeeltelijk opgenomen op een plek (en zelfde moment) waar i...
U-bootsploitation:
ik dacht trouwens dat U-571 gerecenseerd was, maar blijkbaar niet....
Rusland:
ik zou een keer een russische western kunnen doen. moet ik even uitzoeken w...
EuroTrip:
ja de film is niet zo goed maar michelle trachtenberg ja die mag er wel zij...
Stalingrad (2013):
Ik zie dat we de special voor Rusland nog even moeten aanmaken....
American Beauty:
Heb `m indertijd in de bioscoop gezien. Iedereen was er helemaal hoteldebot...
No Reason:
zal voortaan iets beter checken of films er al op staan! ...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht