Pleasantville

Dit is een film die uniek is in zijn soort een daardoor moeilijk in te delen in een genre. Fantasy komt het dichst bij. Maar het is dan wel fantasy wat zich afspeelt in de wereld van zo`n 50 jaar geleden, dus niet wat men gebruikelijk onder fantasy verstaat. De reden dat het als fantasy bestempeld kan worden, is het feit dat deze wereld een fictieve wereld is met absurde gebeurtenissen, ook al komt er geen draak om de hoek kijken (behalve Tobey Maguire).

Laatstgenoemde is de nerd David die alles afweet van de sitcom Pleasantville: Een oude zwart/witte soap uit de jaren `50 waarin elke aflevering zo`n beetje hetzelfde gaat (ongeveer als Friends) en waarin iedereen op een gortdroge manier vriendelijk is tegen elkaar. Manlief komt iedere dag thuis met een vrolijke `Honey, i`m home!`. De echte meatloaf staat iedere middag op het menu. Iedereen groet elkaar vriendelijk op straat en de überpreutse meisjes giechelen en roddelen al als een jongetje het handje heeft vastpakt van een meisje.

David wil de zoveelste herhaling van deze soap kijken op tv maar zijn zus Jennifer (Reese Witherspoon) wil de tv voor haarzelf. Zij is stijgende in populariteit op school en heeft een date met de hunk van de school aangezien hun moeder weg is die avond. Ze ruziën om de afstandsbediening die vervolgens stukvalt. Een minuut later staat er als geroepen een vreemde en absurd vrolijke tv-monteur voor de deur die hun een even vreemde afstandsbediening geeft. Als ze zappen, worden ze de tv ingezapt en belanden zwartwit in Pleasantville! Jennifer vindt het aanvankelijk niet leuk maar de hunk van de school in dit op alle manieren niet-gekleurde dorpje blijkt op haar te vallen. Zij wil wel met hem een appeltje schillen en dat doet ze dan ook flink in zijn auto. De arme jongen weet niet wat hem overkomt aangezien hij nooit over het fenomeen sex gehoord heeft, net als de rest van het dorp. Na deze gebeurtenis verschijnen er een paar gekleurde objecten in de stad. Heel het dorp komt hierdoor in beweging. De mensen die als machines iedere dag dezelfde klusjes deden, gaan zich afvragen of er niet meer in het leven is. Net als een koe die na vijf jaar grazen zich bedenkt `wat schiet ik hier nou mee op?`, om Theo Maassen maar eens aan te halen. Anyway, steeds meer objecten raken gekleurd evenals sommige mensen. Deze mensen willen sex verkennen of kunstenaar worden. Maar de zwartwitten kunnen de veranderingen niet aan waardoor ze een soort kristalnacht houden en strikte gedragsregels opstellen in de wet. David is inmiddels ook gekleurd en overtreedt als eerste deze wet. In het erg zoetsappige einde van de film, lult hij zelfs de rechter en tevens burgermeester van het dorpje een kleurtje op de wangen.

Deze film begint erg goed! Hij neemt zichzelf lekker in de maling en is een parodie op zowel de jaren `50 als nu. De personages worden lekker overdreven neergezet, behalve David die wat mij betreft een vrij `kleurloze` rol speelt. Het is dan ook een slechte keuze geweest om hem als hoofdrolspeler neer te zetten. Behalve bovenstaande beschrijving bevat de film ook een aantal andere verhaallijnen. Zoals Jennifer die merkt dat alle boeken blanke pagina`s hebben. Als zij echter aan het verhaal denkt, raken de pagina`s automatisch gevuld. Hierdoor raakt zij geïnteresseerd in boeken en gaat voor het eerst in haar leven studeren. De film als geheel is vrij moraliserend: studeren en kunst worden aangeprezen en je zou de kleurlingproblematiek aan het eind kunnen opvatten als aanstipping van de discriminatieproblematiek. Maar het is desondanks een luchtige en licht humoristische film die zeker vermaakt. En het had ook wel een dikke 7 verdient, al was het niet dat het einde vreselijk zoetsappig en feelgooderig is. Watervallen stromen uit alle ooghoeken en iedereen houdt van iedereen. Ik vind dat meestal erg, maar kan het vaak door de vinger zien. Maar hier duurt het allemaal wel erg lang, waardoor ik de film een minpuntje geef. Maar de rest van de film is vermakelijk en heeft kwaliteit!FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6.5 5.5 7 7 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- Big Fish (fantasy / speelfilm : 8)
- El Laberinto del Fauno (Pan's Labyrinth) (fantasy / horror : 7.5)
- Sleepy Hollow (fantasy / thriller : 7.5)
- Lemony Snicket`s A Series of Unfortunate Events (fantasy : 7)
- Finding Neverland (fantasy : 7)


Hoe beoordeelt Boobers categorie fantasy eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobers categorie familie-film eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Pleasantville
Pleasantville
Pleasantville
Pleasantville
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand