Lawrence of Arabia

Een Britse militair (Lawrence) krijgt de opdracht om in `Arabië` (Saoudi-Arabië en omstreken) rebellen te helpen die vechten tegen de oprukkende Turken. Deze rebellen, of wellicht beter vrijheidsstrijders te noemen, hebben een achterbakse manier van oorlog voeren en worden platgebombardeerd waartegen ze weinig kunnen doen.

Lawrence heeft een voorliefde voor deze barre maar mooie woestijn en haar bevolking. De rebellen hebben een aparte manier van omgang, gebasseerd op lompheid en jezelf bewijzen. Maar het is ook een trots volk. Ze kunnen blijven vechten en hoogstwaarschijnlijk platgebombardeerd worden, of terugtrekken naar een stad die in handen is van het Britse leger. Als ze voor deze laatste optie kiezen, weet Lawrence dat ze ingelijfd zullen worden in het Britse leger. Ze zullen dan een zoveelste divisie worden en al het unieke waar ze voor staan verliezen. Dit wil hij niet, dus hij bedenkt een 3e zeer linke optie: Een zeer droge en hete woestijn doortrekken om aan de andere kant een kustplaats in te nemen.

Zelfs voor deze woestijnbewoners is het een zot plan want dit deel van de woestijn is dodelijk. Geen wonder dat de Britse militair hoog in aanzien stijgt als hij dit alsnog doet en bovendien terug gaat om een rebel op te pikken die slapend van zijn kameel was gevallen. Met dit kleine groepje vechtlustige Arabieren overrompelt en verovert hij vervolgens de sterk bewapende Turkse stad. Hij krijgt daarbij help van een groepje geldbeluste bedoeïnen die hij onderweg tegenkomt.

Zijn Britse collega`s zijn onder de indruk als hij terug keert naar Caïro. Ook omdat hij in bedoeïnenkleding aankomt en deze weigert uit te doen. Lawrence voelt ondertussen sterke verwantschap met de Arabieren en wil het Britse leger helpen met het verdrijven van de Turken in ruil voor een erkende Arabische staat. Hij gaat vervolgens een soort guerilla-oorlog voeren waarbij hij o.a. treinen laat ontsporen en de vracht kaapt. Hij is ook goed thuis in de rauwe manier van politiek drijven die de Arabieren doen. Maar hij krijgt door alle dood en verderf een zwak geweten. Hij geniet en walgt ervan. Dit wordt zo erg dat hij uit de oorlog wil stappen. Maar de Arabische staat is nog niet erkend. Worstelend met zijn geweten probeert hij dit alsnog voor elkaar te krijgen door met de Britten vechtend een wedloop te houden naar een belangrijke stad.

Het eerste wat mij opviel aan deze film, waren de beeldschone beelden van woestijnlandschappen (uitzonderlijk voor een film uit 1962). Het lijkt soms een natuurdocumentaire. Een geweldig geslaagde natuurdocumentaire, moet ik erbij zeggen. Lawrence of Arabia doet echt zijn best om de schoonheid dit deel van de wereld te vertonen. Het belicht ook de manier van handelen van deze mensen; een manier die voor ons zeer bot en achterbaks over kan komen. En dit is het ook, maar het heeft ook een mooie kant. Het is namelijk ook gebasseerd op respect en eer. Iets wat het Britse leger niet echt kent. Door alle gebeurtenissen blijft de film boeiend, ook al heeft deze een lange speelduur. En ook al zijn veel Arabieren eigenlijk westerlingen in Arabierenkleding, toch komt het overtuigend over en wordt er goed geacteerd. Ik kan eigenlijk weinig slechts opnoemen aan deze film. Hij verdient dan ook een dikke voldoende!

Een andere topper die in veel opzichten lijkt op Lawrence of Arabia, is Patton.

 FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8.5 7.5 8.5 8 8.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- Patton (oorlog / drama : 7.5)
- No Man`s Land (oorlog / drama : 7)
- Paths of Glory (oorlog / drama : 7)
- From Here to Eternity (drama / oorlog : 7)
- Platoon (oorlog : 8)


Hoe beoordeelt Boobers categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobers categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Lawrence of Arabia
Lawrence of Arabia
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand