Au delà des Murs

Au delà des Murs is een driedelige Belgisch-Franse miniserie van het duo Hadmar & Herpoux, bekend van onder meer de reeks Les Témoins. De hoofdrol wordt gespeeld door de Vlaamse actrice Veerle Baetens. In tegenstelling tot het eerdere werk van Hadmar & Herpoux is Au delà des Murs geen policier.

Lisa (Baetens), een jonge logopediste, erft een huis dat toebehoorde aan een man die ze nooit heeft gekend. Als ze de nacht  doorbrengt in het huis, hoort ze een stem die doet denken aan die van haar overleden zusje. Nadat Lisa een oude schoorsteen heeft opengehakt, ontdekt ze dat aan de andere kant van de muur een parallelle wereld schuilgaat. Lisa maakt kennis met Julien, een soldaat uit een andere tijd, die al jarenlang ronddoolt in deze wereld, en op zoek is naar een uitweg uit het labyrint. Samen met hem probeert Lisa de geheimen van het huis te ontrafelen, maar iedere ruimte die ze betreden, biedt enkel toegang tot weer nieuwe ruimtes ...

Au delà des Murs is grotendeels opgenomen in vervallen herenhuizen en de film ziet er werkelijk schitterend uit (om die reden is hij hier en daar in de bioscoop vertoond). Veerle Baetens is voortreffelijk als de getraumatiseerde Lisa die in het huis wordt geconfronteerd met haar eigen verleden. Haar vertolking is intens maar komt nooit geforceerd over. Geraldine Chaplin (dochter van ...) heeft een korte, maar overrompelende bijrol als de mysterieuze dame die Lisa voor de keuze stelt: de nieuwe werkelijkheid van het huis aanvaarden of terugkeren naar de wereld die ze kent ...

De Rorschach-achtige afbeeldingen op het behang die Lisa inspireren tot haar zoektocht, lijken te wijzen op een psychologische verklaring (in dat geval zou alles zich afspelen in haar hoofd), maar er wordt ook ruimte gelaten voor andere, meer intrigerende verklaringen. Hadmar & Herpoux hebben zich kennelijk verdiept in geometrische figuren en theorieën uit de astrofysica. Het huis waarin Lisa verzeild raakt, lijkt op een tesseract, een meerdimensionale kubus, en de vluchtweg die zij uiteindelijk gebruikt om het huis te verlaten, is gebaseerd op een wormgat of Einsteind-Rosen-brug, een 'verkorting' in de ruimte-tijd die het mogelijk maakt naar een andere plaats of tijd in het heelal te reizen.

Geen nood: Ook zonder inzicht in dit soort materie is Au delà des Murs zeer genietbaar. Ondanks het wetenschappelijke sausje, ondanks de horrorinvloeden, is het uiteindelijk vooral een vertelling over onverwerkte trauma's en een onmogelijke liefde. Niet te missen. 

Tesseract: https://nl.wiktionary.org/wiki/tesseract

 FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 8 8 8 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Taxi Driver (drama : 9)
- Wandafuru Raifu (After Life) (drama / fantasy : 8.5)
- Le Gamin au Vélo (drama : 8.5)
- I Wish (Kiseki) (drama : 8.5)
- Jean de Florette (drama : 8.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Au delà des Murs
Au delà des Murs
Au delà des Murs
Au delà des Murs
Au delà des Murs
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht