De Vlaschaard

Een verfilming uit 1983 van de klassieke streekroman (uit 1907) van Stijn Streuvels. De roman was eerder verfilmd, in Duitsland, als  Wenn die Sonne wieder scheint. De Duitse film was controversieel omdat hij werd gedraaid tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd geproduceerd door de filmmaatschappij Terra, die was gelieerd aan het Nazi-regime.

De Vlaschaard vertelt het verhaal van Boer Vermeulen, een autoritaire patriarch die overhoop ligt met zijn zoon Louis, zijn beoogde opvolger als hoofd van de familie. Louis wil het vlas op een andere plaats inzaaien dan zijn vader en terwijl zijn vader voor hem een huwelijk in gedachten heeft met de dochter van een andere rijke boer, papt hij aan met de melkmeid Schellebelle. Het conflict tussen beiden leidt uiteindelijk tot een uitbarsting waarbij de oude Vermeulen zijn zoon in een dronken bui neerslaat.

De film was een prestigeproject en mede daardoor was de keuze voor Jan Gruyaert als regisseur omstreden. Gruyaert had weinig ervaring (hij had slechts één speelfilm geregisseerd) en gold als een experimenteel filmer, die de vormgeving van zijn films belangrijker vond dan het vertellen van een verhaal; wat moest hij aan met een streekroman? De film deed het goed bij critici, maar slecht bij het grote publiek: De Vlaschaard won diverse prijzen op internationale festivals maar werd financieel een flop. Gruyaert zou nooit meer een speelfilm kunnen draaien.

Gruyaert zocht overal in Vlaanderen geschikte locaties en zijn film verdrinkt bijna in overweldigende beelden van het Vlaamse boerenleven. Visueel is De Vlashaard een pareltje, maar de dramatische kracht van Streuvels' naturalistische vertelling is amper navoelbaar doordat de draad van het verhaal in de beeldenpracht verloren gaat. Voor wie het boek niet kent, zal de uitbarsting van Vermeulen senior vrij onverwacht komen. De vertolkingen zijn tamelijk goed, maar Gruyaert heeft ervoor gekozen om de acteurs een soort Algemeen Beschaafd Vlaams te laten spreken dat ver afstaat van het zeer ongewone (vaak lastig te begrijpen) dialect dat Streuvels hanteerde.

DVD

De Vlaschaard is op DVD verschenen als Deel 4 in de reeks Vlaamse Filmklassiekers, uitgegeven door Bridge Entertainment

Beeld: 16:9, anamorf (1,76:1, het oorspronkelijke beeldformaat was 1,66:1, er is boven en onder dus een kleine strook beeldmateriaal verwijderd, vermoedelijk in verband met kleine beschadigingen. Een bijkomend voordeel is dat het beeld schermvullend wordt op een breedbeeldtelevisie en men geen zwarte band links en rechts heeft)

Geluid: Dolby Digitaal, 2.0 Mono (224 b/sec)

Ondertiteling: Nederlands, Engels

Extra's: Trailer, korte documentaire uit Vrt Archief (met o.a. interviews met regisseur Gruyaert en hoofdrolspeler Vic Moeremans)FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 6 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Taxi Driver (drama : 9)
- Wandafuru Raifu (After Life) (drama / fantasy : 8.5)
- Le Gamin au Vélo (drama : 8.5)
- I Wish (Kiseki) (drama : 8.5)
- Jean de Florette (drama : 8.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?De Vlaschaard
De Vlaschaard
De Vlaschaard
De Vlaschaard
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand