The Man from U.N.C.L.E.

The Man From Uncle was in de jaren 60 een succesvolle reeks over twee spionnen, de één Amerikaans, de ander Russisch, die beiden werkten voor een geheimzinnige organisatie voor contra-spionage en misdaadbestreiding, U.N.C.L.E. Deze filmversie van Guy Ritchie is een re-boot, maar tegelijkertijd een soort prequel waarin wordt verhaald hoe Napoleon en Ilya de mannen van U.N.C.L.E. werden *. 
 
Napoleon Solo, een flierenfluitende Amerikaanse spion, moet een jonge vrouw genaamd Gaby Teller helpen ontsnappen uit Oost-Berlijn, Ilya Kuryakin heeft de opdracht dit te verhinderen. Solo slaagt in zijn opdracht, ondanks hevig verzet van zijn Russische tegenstander, maar de volgende dag krijgen beiden te horen dat ze zullen moeten samenwerken: de vader van Gaby is een kerngeleerde die (onvrijwillig?) voor een groep Nazi’s werkt en hij wordt in staat geacht om een kernwapen te ontwikkelen. Napoleon en Ilya krijgen de opdracht om de organisatie te infiltreren ... 

 
The Man from U.N.C.L.E.
 

De TV-reeks was een antwoord op de grote held van het witte doek: James Bond. Om die reden was Uncle aanvankelijk een tamelijk ernstige reeks (die soms werd voorzien van waarschuwingen als 'niet geschikt voor jeugdige kijkers’) maar gaandeweg sloeg de sfeer om in camp. In zijn filmversie roept Ritchie de jaren zestig op via  een elegante vormgeving en een uitgekiend kostuumontwerp, maar het gegeven over een massavernietigingswapen en de wereld die van de ondergang gered moet worden, wordt door hem met een vette knipoog benaderd. Van de (uitstekende) openingscène, gesitueerd aan beide zijden van de Berlijnse muur - gaat nog enige dreiging uit, maar daarna schakelt de film over op een ontspannen verteltrant.

Het is allemaal leuk gedaan, maar we zijn ver verwijderd van de subversieve wereld die Ritchie eertijds schetste in klassiekers als Snatch en Lock, Stock and Two Smoking Barrels. De rolverdeling is bizar: de Amerikaan Solo wordt gespeeld door een Brit, de Rus Ilya door een Amerikaan en de Duitse Gaby door een Zweedse**. Hammer zet een aardige Kuryakin neer, maar men heeft zijn personage een fake Russisch accent meegegeven. Vikander steelt moeiteloos de show als de driedubbel spionerende Gaby, die iedereen om haar lieftallige vingertje windt, maar uiteindelijk zelf haar hoofd verliest. 


Opmerkingen:
  

* U.N.C.L.E. staat voor United Network Command for Law and Enforcement

** Er is blijkbaar ook gastrolletje voor David Beckham als filmoperateur, maar ik heb hem niet opgemerkt
FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7.5 6.5 6.5 5 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Ofelas (avontuur / actie : 7)
- The Wind and the Lion (avontuur / actie : 7)
- Gli Ultimi giorni di Pompei (avontuur / actie : 6.5)
- The Light at the Edge of the World (avontuur / actie : 6)
- The Hunger Games The Mockingjay part 2 (avontuur / actie : 6)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Man from U.N.C.L.E.
Klute:
Hij is nog te bestellen bij Fnac Belgiƫ, de Franse DVD, maar wel (ook) met...
De Eetclub:
Bijna alle Nederlanderse films / series zie je het accent sex .. flirten ec...
Undercover:
: ...
Jing wu men (Fist of Fury):
Weet je misschien uit welk land de film kwam? ...
Home Alone:
vieze tiefes film. met je vuile kanker hoofd...
Het Schnitzelparadijs:
Saus...
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace:
Goede film...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

Guy Ritchie
Regisseur

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht