Spoorloos

Rex en Saskia, een jong Nederlands stel, is met de auto op vakantie in Frankrijk. Bij een ruststop onderweg verdwijnt Saskia plotseling. Na jaren resultaatloos zoeken wordt Rex benaderd door de Franse Raymond. Hij is bereid aan Rex te laten zien wat er met Saskia is gebeurd onder voorwaarde dat hij hetzelfde ondergaat als haar. Rex gaat akkoord, maar of dat zo'n verstandige keuze is geweest?

Spoorloos is een bewerking van het boek Het Gouden Ei van de Nederlandse schrijver Tim Krabbé. Hoewel ik dit boek ooit wel gelezen heb - welke Nederlandse middelbare scholier niet? - ken ik het onvoldoende om parallellen met de film te trekken. Een beoordeling puur op basis van de film zelf dus. 

Die valt helaas niet geheel positief uit. Hoewel het verhaal van Spoorloos best interessant is, vind ik de opzet van de plot vrij waardeloos. Dat komt doordat verzuimd wordt motieven te geven voor de daden van de Franse slechterik. Waarom ontvoert hij Saskia? Raymond blijft hierdoor een volstrekt anonieme figuur. Het slappe acteerwerk draagt bovendien ook niet bij aan een goede totaalbeleving. 

Kleine pluspuntjes zijn er voor de gezellige vakantiesfeer die wordt neergezet in de eerste dertig minuten. Ook de redelijk originele vertelwijze beoordeel ik an sich als positief, maar wordt (zoals hierboven uitgelegd) helaas om zeep geholpen. Blijft over een vrij matige Nederlandse speelfilm die de tand des tijds helaas ook niet heeft weten te doorstaan. Waarom dit hoegenaamd de beste film uit 1988 is, is mij dan ook niet duidelijk.

Spoorloos werd in 1993 verfilmd als The Vanishing. George Sluizer mocht opnieuw op de regiestoel plaatsnemen voor deze Amerikaanse remake. Voor de hoofdrollen tekenden Kiefer Sutherland en Sandra Bullock.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
5 5 6 4 5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- North by Northwest (thriller / avontuur : 9)
- The Game (thriller : 8)
- Vertigo (thriller / misdaad : 8)
- Psycho (thriller / horror : 8)
- Chinatown (thriller / misdaad : 8)


Hoe beoordeelt Boobema categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Spoorloos
Spoorloos
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand