Ben-Hur

Bijzonder groots opgezet historisch drama. Ben-Hur was, met een budget van $15 miljoen, de duurste de film tot dan geproduceerd. Het valt af te zien aan het resultaat: Met zijn enorme sets en het gebruik van duizenden figuranten mag Ben-Hur met recht episch worden genoemd.

De film is een soort spin-off van de bijbel, gebaseerd op het boek Ben-Hur: A Tale of the Christ van Lew Wallace. Charlton Heston speelt titelfiguur Judah Ben-Hur, een rijke Joodse prins en handelaar, in Jerusalem. Wanneer hij, na een paar jaar van huis, terugkeert naar zijn stad, ontmoet hij er zijn jeugdvriend Messala (Stephen Boyd), die inmiddels het Romeinse garnizoen aanvoert. Ben-Hur raakt in conflict met Messala, wanneer deze feitelijk van hem vraagt zijn volk te verraden...

Ben-Hur is een ellenlange film en bovenstaande alinea schetst dan ook enkel de opmaat voor de rest van het verhaal. Hierin wordt Ben-Hur onterecht beschuldigd en mag hij (als slaaf) gaan roeien op zee, redt hij een belangrijke Romein van Macedonische piraten en keert hij, na wat gedoe in Rome, terug naar Judea om deel te nemen aan aan een prestigieuze chariot race, waarin Messala zijn belangrijkste tegenstander is. Tot slot pikt de prins ook nog even de kruisiging van Jezus mee.

Hoewel hier (terecht) sprake is van een klassieker, en een aantal van de 11 binnengesleepte Oscars ongetwijfeld terecht zal zijn, kon de stichtelijke teneur van de film mij niet bekoren. Ter illustratie: Het betreft hier de enige Hollywood film ooit die, in de categorie religie, de goedkeuring van het Vaticaan wegdraagt.

Bovendien duurt Ben-Hur veel, maar dan ook veel en veel, te lang. Het enige echt enerverende is de fameuze, 9 minuten klokkende chariot race scene; zeer groots aangepakt en spectaculair! De film is over het geheel genomen, in kwalitatief opzicht, dik in orde. Er wordt daarentegen niet gebracht wat ik zoek in een film van dergelijke proporties. Tot een enkele kijksessie voelde ik mij verplicht, maar hier zal ik het dan ook bij laten.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 6 6 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- The Doors (speelfilm : 8)
- The Wolf of Wall Street (speelfilm : 8)
- After Hours (speelfilm / humor : 8)
- Ed Wood (speelfilm / humor : 7.5)
- Wonder Boys (speelfilm / humor : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie speelfilm eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Ben-Hur
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand