Take a Hard Ride

Een blaxploitation film/spaghetti western; het moet niet gekker worden. Het vooruitzicht van de coolheid en badassery van beide genres in een enkele film is een bijzonder aantrekkelijke. Met een al even aantrekkelijke rolbezetting en een competente Italiaan in de regiestoel zou het dan ook niet mis kunnen gaan, zou je zeggen.

Take a Hard Ride weet de plank, ondanks de receptuur, nog redelijk mis te slaan. De film doet, ondanks de doorgewinterde zwarte inbreng, niet aan als blaxploitation. Als spaghetti valt deze western evenmin te typeren. Slechts het personage van Ricardo Palacios, en dan met name diens boerse eetgewoontes, echoen vaag Italo-western.

Regisseur Margheriti heeft zijn visuele flair thuisgelaten, hetgeen op zich niet zo vreemd is. De prent is geschoten met harde USD en derhalve gericht op de Amerikaanse markt. Componist Jerry Goldsmith versterkt dit gegeven door er een vreselijke score tegenaan te gooien. Eentje die werkelijk slaat als een tang op een varken.

Zoals gezegd is de cast op het eerste oog niet verkeerd. De coolste gozer is Fred Williamson, als gladde gokker met een zak vol slangen als het pokeren op verlies dreigt uit te draaien. Jim Brown... tja. Ik zal geen fan van hem worden, maar hij doet het degelijk. Lee Van Cleef loopt er verloren bij en straalt niet zoveel uit. Behalve dan dat hij al jaren niet naar de kapper is geweest. Jim Kelly speelt een Indiaan met karatetrappen. Hoe kom je er op.

Het scenario rammelt. Iets met dollars en het gespuis dat erdoor wordt aangetrokken. Boeiend is het verre van. De personages zijn ook al niet best uitgewerkt. Dit heeft duidelijk zijn weerslag op de acteurs, bij de een iets meer dan bij de ander.

De film doet ook wel wat goed. Met name de actie is goed te pruimen. Bij tijd en wijle is het zelfs halsbrekend wat dat aangaat. Het zorgt voor de broodnodige enerverende component in een, voor de rest, tamelijk futloze voorstelling.

Positief voor mij zijn tevens de locaties. De film werd opgenomen in Gran Canaria en het themapark Sioux City, dat er te vinden is (in Maspalomas om precies te zijn). De landschappen zijn fraai en eens wat anders dan Almeria en omgeving.

Take a Hard Ride is een cowboyfilm die, behoudens het verhaal, alles tegendraads doet. Het is met recht een offbeat spaghetti western, die niet goed is, maar ook niet al te slecht. Halve punten dientengevolge.

Besproken versie

Take a Hard Ride
Distributie: Anchor Bay Entertainment
Medium: DVD
Regio: 1
Beeldformaat: 1.85:1
Taal: Engels
Ondertitels: Geen
Speelduur: 103 minuten (NTSC)
 

FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 5 5 4 5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Compañeros (western : 8.5)
- Django (western : 8)
- Se sei vivo spara (western / horror : 8)
- Giù la testa (western : 8)
- Il mio nome è Nessuno (western / humor : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Take a Hard Ride
Take a Hard Ride
Take a Hard Ride
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand