Tony Rome

Dit is de eerste van drie neo-noir thrillers die Frank Sinatra maakte met regisseur Gordon Douglas; in twee van de drie films gaf hij gestalte aan de privédetective Tony Rome (de andere is Lady in Cement). Rome is een voormalige politieman, actief in Miami, woonachtig op een boot. De trilogie was opgezet om de sfeer van de hard-boiled detectives uit de jaren vijftig te doen herleven. Ze waren ook bedoeld als antwoord op de James Bond films.

Tony Rome wordt opgebeld door een voormalige collega die nu werkt als hoteldetective. Een jonge vrouw van rijke afkomst heeft zich lam gezopen op een hotelkamer, en moet naar huis worden gebracht. Het hotel vreest voor slechte reclame en is daarom bereid om grof voor de diensten van Rome te betalen. Hij zit slechts bij kas en accepteert daarom de ogenschijnlijk eenvoudige opdracht, maar voor hij het weet, zit hij tot zijn nek in een ingewikkelde zaak rond fraude, afpersing en uiteindelijk ook moord.

Frank Sinatra had in 1966 niet veel meer te bewijzen: hij werd beschouwd als één van de beste zangers uit de lichte muziek (zijn bijnaam was niet voor niets The Voice) en als acteur had hij in 1953 als een Oscar gewonnen voor zijn rol in From here to Eternity. Hij koesterde echter al langer de droom om eens een detective te spelen in de geest van zijn idool Humphrey Bogart. Tony Rome was daarom een project waar hij zich helemaal voor gaf, ook al had hij andere verplichtingen: hij werkte overdag aan de film, en trad 's avond op in de diverse clubs van Miami. De combinatie was zo vermoeiend dat hij op de set in slaap viel tijdens een scène met Jill St. John: in overleg werd besloten om de opname voor de film te gebruiken.

Het eerste avontuur van Tony Rome is redelijk geslaagd. Frankie toont eens te meer aan dat hij een voortreffelijk acteur is en de rol van wat humeurige speurneus ligt hem wel. Het tempo is aan de lage kant, zeker naar de huidige maatstaven (dit soort films stammen duidelijk uit een vervlogen tijd), maar de dialogen zijn pittig en het script - zoals vaak in dit soort films - is heerlijk dubbelzinnig. Gaandeweg wordt de zaak echter zo vaag en kronkelig dat de aandacht wat verslapt, en er zijn ook een paar lichtvoetige momenten die niet helemaal in de film passen, zoals een nogal flauwe dialoog met een oudere dame over haar 'poesje'.

Bijzonderheid:

* De voormalige bokskampioen Rocky Marciano heeft een piepklein bijrolletje als ... voormalige bokskampioenFX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6.5 7 7 6 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Zyzzyx Rd (thriller / film-noir : 7)
- Hickey and Boggs (thriller / film-noir : 7)
- Blood Simple (thriller / film-noir : 6.5)
- La Morte non ha Sesso (A Black Veil for Lisa) (thriller / film-noir : 6.5)
- Lady in Cement (thriller / film-noir : 6)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie film-noir eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Tony Rome
Tony Rome
Tony Rome
Tony Rome
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht