Verflucht, dies Amerika

Een bende wordt, na een paar jaar in de bak te hebben gezeten, Beieren uitgegooid. Hierop besluiten deze losers, want dan zijn het toch wel, de boot te pakken naar Amerika. Ze proberen hun draai te vinden in het wilde westen, waar ze het pad kruisen van niemand minder dan Doc Holiday en zijn vrouw Kate Elder...

Vervolg op  Jaider, der einsame Jager, een heimatfilm geinspireerd op de western, doch volledig plaatshebbend in Duitsland. De westernconnectie komt met dit Verflucht, dies Amerika echter tot volledige wasdom.

De film werd, zoals vele Europese westerns, opgenomen rondom Madrid. Er draven ook bekende spaghetti western acteurs op, maar het geheel lijkt in de verste verte niet op een spaghetti western. De cultacteurs worden daarenboven goeddeels verwaarloosd. Jammer.

Verflucht, dies Amerika is een anti-western die meer in het revisionistische straatje past dan ergens anders. Waar revisionistische westerns echter nogal gewichtig doen, pakt cineast Volker Vogeler het droogkomisch aan. De grappen zijn herkenbaar als zodanig, maar erg geestig zijn ze meestal niet.

Actie heeft de film enkel op het einde. De bende gaat namelijk een bank beroven. De uitkomst van deze ontwikkleing, alsook de scene zelf, draaien uit op een deceptie. Het betreft een van de meest statisch gefilmde bankovervallen die ik ooit heb gezien. Zelfs b-westerns uit de jaren '30 wisten dit enerverender aan te pakken. Het zal ongetwijfeld de bedoeling zijn geweest van de regisseur, maar mij beviel het niet echt.

Het is een merkwaardige film, zoveel is zeker. Ergens bekoorde het vervreemdende sfeertje mij wel. Om een Beierse bende sukkels te zien aanklooien in het wilde westen is bovendien vermakelijk op zichzelf. Maar dan heb ik de goeie aspecten van deze film allemaal wel benoemd. 


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
4 6 5 6 5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Compa˝eros (western : 8.5)
- Django (western : 8)
- Se sei vivo spara (western / horror : 8)
- Gi¨ la testa (western : 8)
- Il mio nome Ŕ Nessuno (western / humor : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Verflucht, dies Amerika
Simon:
homos...
Achtste-groepers huilen niet:
het is een activerend soort film maar ook een beetje raar film ....
Finding Nemo:
Ga niet zeuren over een film...
Passchendaele:
prachtige film jammer van het einde die mocht niet dood maarja "TOPFILM...
47 Meters Down:
Deel 1 wil ik ook graag 1x zien! Daarnaast zag ik ook Geostorm in 4Dx! Een ...
Kingsman: The Golden Circle:
done...
De storm:
Dat kan, Naomi. ...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht