Brave

Deze co-productie van Disney en Pixar draait rond Merida, een Schotse prinses die leeft in een kasteel ergens in de Hooglanden. Anders dan de traditionele prinsessen uit sprookjesachtige verhalen, is ze eigenwijs en ondernemend. Ze is een kei in boogschieten en lacht haar vader uit als die weer eens zit op te scheppen over zijn hachelijke avonturen met de woeste beer Mor'du. Als haar moeder Elinor drie prinsen van bevriende clans laat aanrukken, komt Brave meteen in opstand. Ze wil verdorie zelf haar gemaal kiezen. Moeder en dochter krijgen een knallende ruzie, en Merida vlucht boos het ouderlijk kasteel uit. In het bos wordt zij door dwaallichtjes naar een eenzaam huisje gelokt, en dan gebeurt er iets wat haar hele bestaan op zijn kop zet ...

Merida vermoedt dat de eigenaresse van het huisje over toverkracht beschikt en vraagt haar of zij ervoor kan zorgen dat haar moeder verandert. Het vrouwtje bakt een cake en belooft Merida dat ze haar moeder niet meer zal herkennen nadat ze van de cake heeft gegeten. De veranderingen zijn ingrijpend, maar niet wat Merida had gehoopt: haar moeder wordt namelijk niet lief en inschikkelijk, maar verandert in ... een beer. Nu moet Merida een geneesmiddel zien te vinden om de betovering ongedaan te maken, en tevens haar moeder beschermen tegen haar vader, de gevreesde berendoder, die na zijn avonturen met Mor'du een gruwelijke hekel heeft aan alle beren.

Sommige scènes zijn tamelijk eng, vooral die met Mor'du, de slechte beer. Men wilde met deze film duidelijk buiten de lijntjes kleuren. Tegelijkertijd blijft de inhoud toch aan de brave kant, echt gewaagd wordt het nooit. Merida is wel koppig, maar ze bedoelt het erg goed, en moeder Elinor is bij nader inzien de kwaadste niet.

Echter geen nood: zoals de meeste producties van Pixar, is Brave een wonder van techniek en vaak een genot om naar te kijken. Merida is een schat van een personage en haar rode haardos, die als een vlammende toorts oplicht in het duistere woud, is een wonderlijke creatie op zich. Verder biedt de locatie, Schotland, de makers de gelegenheid om uit te pakken met een aantal visuele en verbale hoogstandjes. De spookachtige sfeer van de Hooglanden met hun diepe valleien, moerassen en ondoordringbare mistbanken contrasteert heerlijk met de vrolijkheid en uitbundigheid van de Highland Games, en de Schotse komiek Billy Connely haalt voor de gelegenheid zijn grappigste accent boven. Brave is ideale kost voor de Kerst, een film voor jong en oud.

Noot:

Zoals gezegd zijn sommige scènes tamelijk eng. Indien men erg kleine kinderen heeft, is meekijken dus zeker gewenst.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8.5 7 7.5 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Up (animatie / avontuur : 7.5)
- Toy Story 3 (animatie / familie-film : 7.5)
- The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (animatie / avontuur : 7)
- Pocahontas (animatie / romantiek : 7)
- Ice Age: Dawn of the Dinosaurs (animatie : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie animatie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Brave
Brave
Brave
Brave
Brave
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht