Serbuan maut (The Raid: Redemption)

De regisseur is een Welchman die zich in Indonesië vestigde nadat hij gefascineerd was geraakt door de lokale vechtsport, Pentjak Silat, een soort kruising tussen karate en jiu jitsu. Zowel hoofdrolspeler Iko Uwais als Yuyan Ruhian (die een van de schurken speelt) zijn specialisten in de sport, terwijl Joe Taslim in het bezit is van een zwarte band judo. Dit stelt regisseur Evans in staat om enkele van de meest spectaculaire vechtscènes te presenteren die ooit op het witte doek zijn vertoond. Zelfs de schermutselingen van Bruce Lee steken schril af bij wat deze productie in de aanbieding heeft. In mijn herinnering komen alleen de gevechten in Ong-Bak: Muay Thai Warrior  in de buurt.

Het verhaal is simpel: een SWAT-team is in stilte voorbereid om een aanval uit te oefenen op een torenflat in Jakarta die door een druglord is omgetoverd in een onneembare vesting. Nog voor de eerste leden zijn binnengedrongen, ligt de groep onder vuur.

Er is een héél korte inleiding, van een paar minuten, daarna zit men ogenblikkelijk midden in de actie. En het gaat van pats-boem, honderd minuten lang. De film wordt hier en daar aangeprezen als 'de beste actiefilm in jaren'. Die lof is niet geheel onterecht, maar wie uit is op een film met een sterk script en boeiende dialogen, is hier natuurlijk aan het verkeerde adres. Sommigen hebben de film vergeleken met een video game, omdat er enkel korte pauzes zijn tussen de verschillende, langgerekte actietaferelen (levels). Geen slechte vergelijking. Het scenario telt een paar kronkels en verwikkelingen, maar die zijn van secundair belang. Deze film is een dolle rit door het spookhuis van het supergeweld: mensen worden om zeep gebracht met vuurwapens, messen, stokken en machetes (om over de blote handen en voeten nog maar te zwijgen). Het is geen kost voor gevoelige zielen.

Hollywood bereidt reeds een remake voor. Bekijk het origineel voordat het te laat is.

Noot:

De versie die ik in handen kreeg, was gedubd in het Engels. De dialoog is niet zo belangrijk, maar ik zou toch kiezen voor een versie met de originele, Indonesische dialogen.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 6.5 8 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Guan yun chang (The Lost Bladesman) (actie / martial arts : 6)
- Gladiator (actie / drama : 8.5)
- Chi bi (Red Cliff) (actie / speelfilm : 8)
- Spartacus (actie / drama : 8)
- Skyfall (actie / thriller : 8)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie martial arts eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Serbuan maut (The Raid: Redemption)
Serbuan maut (The Raid: Redemption)
Serbuan maut (The Raid: Redemption)
Serbuan maut (The Raid: Redemption)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

Indonesiƫ
Land

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht