Limonádový Joe aneb Konská opera

De brandschone revolverheld Lemonade Joe is de zoon van frisdrankfabrikant Kola Loka en reist door het Wilde Westen om pa's limonade aan de man te brengen. De gelikte Joe schiet sneller dan wie dan ook, omdat hij geen alcohol nuttigt. Dit inspireert een oude man en zijn bevallige dochter tot het openen van een saloon waar enkel Kola Loka wordt geschonken. Hierop verdwijnt de klandizie van de aanpalige Trigger Whisky saloon als sneeuw voor de zon. De uitbaters van deze concurrent, de gebroeders Badman, zinnen tezamen met saloonzangeres Tornado Lou op wraak... 
 
Limonádový Joe aneb Konská opera

Limonádový Joe aneb Konská opera
werd gemaakt tijdens de Praagse Lente en is een lichtend voorbeeld van de culturele opbloei in het Tsjechoslowakije van die tijd. De film valt te omschrijven als een parodie op het Wilde Westen en de films die het opleverde, maar is veel meer dan dat. Op welhaast clowneske wijze worden tevens westerse uitwassen als kapitalisme en religie op de hak genomen, terwijl ook het ´eigen´ communisme er op subtiele wijze aan moet geloven.
 
Limonádový Joe aneb Konská opera

De prent is visueel geweldig en legt met haar frivole cinematografie veel inventiviteit aan de dag. Rare personages, maffe vecht- en schietpartijen en vreemde liedjes wisselen elkaar in rap tempo af en worden op expressionistsiche wijze vastgelegd, met sterke licht-donker contrasten in verscheidene kleurschakeringen. Ook het absurdistische en surrealistische mag hierbij niet ontbreken. Dit alles zorgt voor een ambachtelijk, speels geheel dat hedentendage nog immer heerlijk fris oogt.

Het is niet een film voor iedereen. Ik kan me voorstellen dat het experimentele karakter, alsmede de goedgeluimde toonzetting, menig kijker zullen afstoten. Ikzelf ervoer de afleiding die deze  Oostblokproductie brengt als aangenaam, kon regelmatig om de grappen en grollen lachen en nam zelfs de muzikale intermezzo's voor lief.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 6 8 8 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Compańeros (western : 8.5)
- Django (western : 8)
- Se sei vivo spara (western / horror : 8)
- Giů la testa (western : 8)
- Il mio nome č Nessuno (western / humor : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie musical eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Limonádový Joe aneb Konská opera
Limonádový Joe aneb Konská opera
Limonádový Joe aneb Konská opera
Simon:
homos...
Achtste-groepers huilen niet:
het is een activerend soort film maar ook een beetje raar film ....
Finding Nemo:
Ga niet zeuren over een film...
Passchendaele:
prachtige film jammer van het einde die mocht niet dood maarja "TOPFILM...
47 Meters Down:
Deel 1 wil ik ook graag 1x zien! Daarnaast zag ik ook Geostorm in 4Dx! Een ...
Kingsman: The Golden Circle:
done...
De storm:
Dat kan, Naomi. ...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht