The Exterminator

Films over Vietnam veteranen die op een gegeven moment doordraaien; je kunt het zo'n beetje wel een subgenre noemen. Ook The Exterminator met Robert Ginty als de titelfiguur hakt, op botte wijze, met dit bijltje.

De film begint lekker, in Vietnam. Met alle oorlogsgruwelen vandien maakt de openingsscène duidelijk met wat voor exploitatieve productie we te maken hebben. Met name de onthoofding van een arme GI blijft bij. De effecten zijn hierbij zeer overtuigend. Het mocht wat kosten, de opening. Maar liefst $400.000, een vijfde van het totaal budget, ging op in oorlogsrook. De decapitatie in kwestie kostte overigens $25.000.

Wanneer de hoofdpersoon terug is in New York, gaat ´ie niet veel later weer op oorlogspad. Zijn maat uit het leger is namelijk verlamd gemaakt door een straatbende. Dit betekent namelijk maar een ding: Wraak!

Niet alleen neemt de Exterminator, zoals hij zichzelf is gaan noemen, bloedige wraak voor zijn vriend. Het smaakt namelijk naar meer en het stikt van allerhande gespuis in de Big Apple dat dient te worden uitgeroeid. Een detective is de 'verdelger' echter op het spoor...

Wat het hem doet voor deze film zijn de geweldssènes. Ze zijn stuk voor stuk venijnig en krachtig te noemen. Ook de groezelige sfeer is een grote plus. Origineel is het natuurlijk allemaal niet; een beetje Taxi Driver hier en een beetje Death Wish daar, maar erg is dat niet voor een b film als deze.

Het grootste probleem dat ik heb met de film is dat tempo met enige regelmaat eruit ligt. Bovendien is de opmaat naar de gewelddadige fragmenten telkens nageneog identiek. Voorts komt de CIA in een subplotje nog om de hoek kijken, maar dit is te slecht uitgewerkt en wekt eigenlijk enkel vragen op. Ik merk hierbij op dat de minpunten vooral in het oog sprongen door een nieuwe kijksessie. Al met al verdient de film zeker een voldoende. The Exterminator is aardig voer voor de exploitation liefhebber.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 5 7 5 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Narc (thriller / misdaad : 7)
- Vertigo (thriller / misdaad : 6.5)
- Milano odia: la polizia non può sparare (misdaad / thriller : 7.5)
- King of New York (misdaad / thriller : 7.5)
- Bullitt (misdaad / thriller : 7)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie misdaad eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Exterminator
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand