Ms. 45

De jonge, stomme Thana wordt op weg van werk naar huis bruut verkracht door een onbekend heerschap. Thuis aangekomen wacht haar nog een onaangename verrassing: een inbreker heeft haar huis betreden en besluit Thana aan een nieuwe verkrachting te onderwerpen. Ze is echter voldoende bij zinnen om de man tijdens de daad het hoofd in te slaan met een scherp voorwerp. Zijn lichaam snijdt ze in stukken en verstopt ze in de koelkast. Omdat haar slachtoffer een pistool bij zich draagt (de 45 millimeter uit de titel), besluit ze dit wapen te gebruiken om andere mannen in de stad neer te schieten die zich niet netjes gedragen jegens vrouwen. Al gauw gaat ze tekeer als een ware seriemoordenaar.
 
Ms. 45

Tweede speelfilm van Abel Ferrara, die te plaatsen valt in het exploitation genre van rape/revenge. Technisch gezien neemt de hoofdrolspeelster geen wraak op haar verkrachter, maar juist op alle mannen die zij om zich heen ziet. Dat maakt Ms. 45 in zekere zin ook tot een film uit het vigilante subgenre. Afijn, dit is natuurlijk een beetje geneuzel in de marge, eigenlijk alleen interessant voor de filmpurist.
 
Ms. 45

Interessanter vind ik persoonlijk de thematiek van de film en dan met name de uitwerking daarvan. Thematisch zien we een hoofdrolspeelster die mannen vermoord die vrouwen lastig vallen. Langzaam maar zeker worden echter steeds onschuldiger mannen slachtoffer van haar acties. Waarom Ferrara deze thematiek tot onderwerp van zijn film maakt is onduidelijk. Het lijkt ook eerder iets voor vrouwelijke (feministische) regisseurs te zijn (vgl. het Franse Baise-Moi uit 2000). Tijdens haar nieuwe levensdoel zien we Thana een steeds levenslustigere vrouw worden. Ze gedraagt zich opener en sexiër en past haar outfit hierop aan. In de eindscène is ze verkleedt als 'sletterige' non met knalrode lippenstift. Erg cool!
 
Ms. 45

Maar goed, maakt dit alles Ms. 45 tot een goede of een slechte film? Wat mij betreft valt ze duidelijk in de eerste categorie. De sfeer van de prent is prima weergegeven en de aankleding is zoals gezegd gepast. Het acteerwerk is helaas erg statisch en laat te wensen over. Ook een aantal vreemde zaken in het verhaal storen de kijker. Waarom bijvoorbeeld, laat Thana haar voordeur altijd open, zodat de buurvrouw 'per ongeluk' het lichaam in haar koelkast ontdekt? Toch vallen deze zaken weinig op, omdat het verhaal interessant genoeg is om de volledige speelduur te blijven boeien.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
5 5 7 7 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Casino (misdaad : 9.5)
- Scarface (misdaad : 8)
- Lock, Stock and Two Smoking Barrels (misdaad : 8)
- Snatch. (misdaad / humor : 8)
- Over the Edge (misdaad / drama : 8)


Hoe beoordeelt Boobema categorie misdaad eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Ms. 45
Ms. 45
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

Abel Ferrara
Regisseur
Rape/Revenge
Subgenre

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht