Manos torpes

Nb spoilers

Peter is een simpele jongeman met altijd een grijns op zijn bakkes. Hij werkt op een ranch en heeft een oogje op Dorothy, de dochter van zijn baas. Dorothy is ook verliefd op Peter, maar dat is geen optie voor Dorothy´s ouders. Peter is namelijk maar een watje die sinds de moord op zijn vader vuurwapens verafschuwt en er beslist geen in de hand zal nemen. Moorden vindt hij maar fout en daardoor wordt hij door niemand serieus genomen. Bovendien is de ranch afhankelijk van de klootzak Johnny die de waterkraan kan dichtdraaien. Johnny maakt dan ook misbruik van zijn machtspositie om zo Dorothy te bemachtigen. Hoewel ze hiermee hun eigen dochter feitelijk prostitueren, vinden Dorothy´s ouders de watertoevoer belangrijker.

Dorothy en Peter besluiten te trouwen, waarop pa Peter afranselt met een zweep en hem midden in de woestijn laat dumpen. Maar daar wordt hij gevonden door een mysterieuze premiejager. Deze lapt hem op en stuurt hem op schietles bij een oude Chinees. Peter´s klunzige handen veranderen nu in die van een koelbloedige killer. En die handen zal hij nodig hebben, temeer daar hij erachter komt dat Dorothy inmiddels gedwongen is in een bordeel te werken...

Na er een minuut of twintig op te hebben zitten had ik niet het idee dat het nog een fatsoenlijke film zou worden. Dit beginstuk is namelijk erg knullig en afgezaagd. Soms is echter een dergelijke opening nodig voor het vertellen van de rest van een verhaal dat stukken beter is. De sullige Peter ondergaat namelijk een drastische verandering die anders veel minder duidelijk zo zijn. Bovendien zien we Dorothy zienderogen lelijker worden nadat ze de hoer moest gaan spelen. Dit terwijl ze er in het begin nog fris, leuk en onschuldig uitzag.

De film komt goed los vanaf het moment dat Peter voor dood wordt achtergelaten en door premiejager Latimore wordt opgepikt. Hierbij krijgen we ook nog de werkzaamheden van Latimore mee. Hij neemt vier boeven te grazen in een stadje waar de pest is uitgebroken. De scènes in dit stadje zijn de beste van de film. Vooral het fragment waarin een kerel, tot zijn afgrijzen, wordt vastgebonden aan een lijk met het pestvirus is op en top spaghetti western. Sergio Leone had het niet beter kunnen doen.

Dat Peter een traininkje krijgt is dan weer vrij clichématig, maar daar het clichébeeld enkel wordt versterkt door van zijn leermeester een oude Chinees te maken, in de traditie van de gemiddelde kung fu film, vond ik dan weer juist vermakelijk.

Peter neemt hierop dus wraak en dat lukt (uiteraard) vrij goed. Hij is door de gewelddadige keer in zijn leven echter een gezochte crimineel geworden, waardoor een confrontatie met de geldbeluste Latimore onvermijdelijk is...

Zonder een spektakelstuk te zijn levert de film ruim voldoende vermaak. Hierbij zijn zelfs de subplots interessant. Deze maken de karakters bovendien wat sprekender dan meestal het geval in spaghetti westerns. Niet dat ik een probleem heb met kartonnen personages, maar het is verfrissend om het eens anders te zien. De film is tevens vrij naargeestig en wikkelt de zaken af op een manier dat geen van de personages ongeschonden uit de strijd komt. Al met al leveren cast en crew een bovengemiddelde prestatie met een dito scenario. Zeker de moeite waard!


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 6 7 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Compañeros (western : 8.5)
- Django (western : 8)
- Se sei vivo spara (western / horror : 8)
- Giù la testa (western : 8)
- Il mio nome è Nessuno (western / humor : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Manos torpes
Manos torpes
Manos torpes
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

Rafael Romero Marchent
Regisseur

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht