La mano che nutre la morte

Italiaans / Turkse gothische horrorfilm waarin Klaus Kinski dokter Nijinski speelt die zijn verminkte vrouw Tanya probeert op te kalefateren. Dit doet hij door zijn gehersenspoelde bediende vrouwen te laten ombrengen, waarvan hij vervolgens de huid kan gebruiken voor transplantatie. Zijn vrouw is namelijk gruwelijk verminkt door een brand, waarbij tevens haar vader omkwam. Deze baron Rassimov stond aan de wieg van de revolutionaire technieken die Nijinksi nu mooi kan toepassen op diens dochter. Het enige dat ontbreekt om Tanya weer heel te maken is een mooi gezicht. Maar dan raakt een koets van de weg waarbij een goed uitziende vrouw gewond raakt. Nijinski is snel ter plekke om te 'helpen'...
 
La mano che nutre la morte
 
Dit is niet de eerste film die ik zag met een dergelijk plot, maar van een slap aftreksel is gelukkig geen sprake. Hoewel de film moeizaam van start gaat en in beginsel niet bijster boeiend is, met subplots die later in het niets verdwijnen, wordt de prent naar het einde toe steeds boeiender. Kinski is niet zo veel in beeld, maar wat hij doet is, zoals bijna altijd, op routineuze wijze elk ander lid van de cast van het scherm acteren. Zo is de scène waarin hij tegen een pop een zielige monoloog afsteekt er eentje om in te lijsten. Niet dat ik deze pop aanmerk als een acteur, maar dat terzijde.
 
La mano che nutre la morte
 
De film is wat traag, maar dat past wel bij de gothische sfeer die wordt overgebracht. Voorts is er wat erotiek en wordt de horror niet vergeten. De plastische chirurgie fragmenten en de griezelige bediende zorgen er namelijk voor dat er wat valt af te huiveren.

Een interessant detail is dat de overleden baron in deze film Ivan Rassimov heet, hetgeen tevens de naam is van een acteur die in tamelijk wat Italiaanse producties fungeerde. Het lijkt me geen toeval en het zal wel niet meer dan een inside joke zijn geweest.

Materiaal uit deze film werd overigens hergebruikt voor Sergio Garrone's Le amanti del mostro, dat ook in 1974 werd uitgebracht.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 6 7 5 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Koroshiya 1 (Ichi the Killer) (horror / misdaad : 8.5)
- Blood Sucking Freaks (horror : 8)
- La noche del terror ciego (horror : 8)
- Phantasm (horror : 7.5)
- The Innocents (horror : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie horror eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?La mano che nutre la morte
La mano che nutre la morte
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand