The Last Boy Scout

Het uitgangspunt van The Last Boy Scout is heel aardig. Bruce Willis speelt een type dat hem op het lijf is geschreven: een voormalige medewerker van een of andere Secret Service die wegens wangedrag de dienst is uitgeschopt, en nu als louche privé-detective aan de kost tracht te komen. Op een dag betrapt hij een collega detective in de slaapkamer van zijn vrouw. Als hij de man het huis uit schopt, vraagt deze doodleuk of Willis misschien een opdracht van hem wil overnemen: het bewaken van een jonge zwarte vrouw. Ach, val dood, denkt Willis, maar op het moment dat de collega in zijn auto stapt, ontploft de boel. Uit respect voor de klootzak, neemt Bruce toch maar contact op met de vrouw (gespeeld door de dan nog onbekende Halle Berry), maar ook die wordt vermoord. Samen met haar vriend, een uitgerangeerde football player, tracht hij de waarheid boven tafel te krijgen …
The last Boy Scout is een tamelijk spectaculair vehikel voor Willis. Om een verlopen, stevig rokende en zwaar drinkende speurneus te spelen, hoeft hij zich nauwelijks in te spannen, en dat is niet echt een voordeel: ik wil niet zeggen dat Willis er met de pet naar gooit, maar om te zeggen dat hij vreselijk zijn best doet … nou nee. Hetzelfde geldt voor regisseur Tony Scott. Diens handelsmerk is een hyperactieve vormgeving, gekenmerkt door wilde camerabewegingen en een zeer ongewoon kleurgebruik. Dat alles blijft dit keer grotendeels achterwege, maar daarvoor in de plaats krijgen we een reeks wilde achtervolgingen en schietpartijen, die weliswaar bekwaam, maar ook nogal conventioneel zijn gefilmd. De film werd geschreven door Shane Black, die ook verantwoordelijk was voor het scenario van Lethal Weapon. De ingrediënten komen aardig overeen: veel actie, nogal grove humor, en een duo bestaande uit een blanke weirdo en een sympathieke zwarte.
Damon Wayans (een acteur die vooral bekend is dankzij komische rollen in sitcoms) houdt zich goed staande naast Willis. Hij speelt een voormalige prof, die door zijn club werd ontslagen vanwege een drugsprobleem: door de pijn aan zijn kapotte knieën, raakte hij verslaafd aan pijnstillende middelen. De show wordt echter gestolen door de 13-jarige Danielle Harris, die de dochter van Willis speelt: een verwend kreng, even grofgebekt als haar vader. Opmerkelijk genoeg lijkt er meer chemie te bestaan tussen haar en Wayans dan tussen haar en Willis: sommige van hun gemeenschappelijke scènes behoren tot het beste momenten van de film. The Last Boy Scout is aanvaardbaar entertainment, verre van groots, maar onderhoudend genoeg. De inhoud, een brouwseltje van chantage, corruptie en het beïnvloeden van sportwedstrijden (waar zijn de gokchinezen?) is niet opmerkelijk, maar de humor is lekker vet en het gaat allemaal zo snel dat je geen tijd krijgt om stil te staan bij alle gaten in het scenario.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 6.5 6.5 5 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Gladiator (actie / drama : 8.5)
- Chi bi (Red Cliff) (actie / speelfilm : 8)
- Spartacus (actie / drama : 8)
- Skyfall (actie / thriller : 8)
- Aliens (actie / science fiction : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Last Boy Scout
The Last Boy Scout
The Last Boy Scout
The Last Boy Scout
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand