Behind Enemy Lines

Ik denk dat, indien je een blik op de hoes werpt, weet dat hier sprake is van een debiele Vietnam-film. Het feit dat David Carradine (o.a. The Demon Slayer en Death Race 2000) de hoofdrol speelt, bevestigt dit vermoeden. Deze oorlogsfilm gaat over een stoere kolonel die, na de Vietnam-oorlog, op pad wordt gestuurd om achtergebleven Amerikaanse krijgsgevangenen te bevrijden. Het motto van de kolonel luidt: "Everybody is going home", dus dan weet je het wel; hier is sprake van een man met strepen die rechtschapen is en bovendien niet vies is van laaggeschoold werk.

Ondertussen spelen alle afgezaagde zaken die aan bod komen in bijkans elke oorlogsfilm; broederschap, heldenmoed en trauma's. Het amateurisme van het platoon waar de focus op ligt, is vrij vermakelijk. Waarschijnlijk was het boek Padvinden voor Dummies nog niet geschreven in de jaren '70. De infantiele tactische fouten die met grote regelmaat worden gemaakt, zijn te pathethisch voor woorden. Bovendien kennen de kogels van 'Charlie' geen genade. En er wordt flink wat afgeschoten. De hoeveelheid mensen die worden neergemaaid, is aanzienlijk te noemen. In dit opzicht doet Behind Enemy Lines het in elk geval beter dan, pak hem beet, Hamburger Hill.

Uiteraard is er ook een evil Vietnamees, de goudgeile sadist Captain Vinh (gespeeld door Japanner Mako). Dat deze uiteindelijk zijn 'verdiende loon' krijgt, moge nauwelijks als een spoiler worden aangetekend. Dit geldt evenzo voor het feit dat Carradine's missie een succes wordt. Het feit dat ik de gehele film reeds van te voren correct had uitgetekend, zorgde er niet bepaald voor dat ik geboeid of aandachtig heb zitten te kijken. Dit was immers niet nodig.

De actiechoreografie zou ik omschrijven als van het laken The A-Team, maar dan van het bloederige pak. Op actie is het nooit lang wachten; het geschiet en de explosies nemen een aardig gedeelte van de speelduur in. Als übersimpele actiefilm, a la Rambo II, zou ik de film dan ook niet afraden. Houd je echter van een beetje diepgang in je oorlogsfilms, dan doe je er verstandig aan dit David Carradine-vehikel over te slaan.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
5 4 5 4 4.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Kommando Leopard (oorlog / actie : 6.5)
- Nam Angels (oorlog / actie : 6.5)
- Von Richthofen and Brown (oorlog / actie : 6)
- Mannigan`s Force (actie / oorlog : 6)
- Walker (oorlog / avontuur : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Behind Enemy Lines
Behind Enemy Lines




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand