3:10 to Yuma

Rancher Dan Evans heeft moeite het hoofd boven water te houden. Evans is een nogal bangig aangelegde kerel, maar kan een gevaarlijke klus die $200,- oplevert moeilijk weigeren. Hij dient namelijk zijn vrouw en twee zoons van eten te voorzien. De klus is het bewaken van de outlaw Ben Wade, die gepakt is wegens het vermoorden van een plaatselijke koetsier. Om tien over drie moet Wade op de trein naar Yuma worden gezet, alwaar hij berecht zal worden. Met Wade onder schot, wacht Evans in een hotel tot het tijd is om naar het station te gaan. De tussenliggende tijd wordt door Wade aangewend om psychologische spelletjes met Evans te spelen. Wade weet immers dat hem de galg wacht. Ondertussen heeft Wade's bende lucht gekregen van Wade's verstopplaats...

3:10 to Yuma

Wat vanaf de eerste scène van 3:10 to Yuma opvalt, is hoe fraai de film is vormgegeven. De belichting, met een arendsog voor contrast, is er een die het een grote plus maakt dat de film in zwartwit is gedraaid. Voorts druipt tevens de vakkunde van de shots en de montage af. Alleen al door deze visuele aspecten werd ik meteen meegezogen in de film. Ook het script, gebaseerd op een verhaal van Elmore Leonard, mag er zijn. De karakters herbergen een complexiteit die je normaliter niet aantreft in westerns. Dit komt vooral tot uiting in de boeiende hotelscènes tussen de twee hoofdpersonen, waarbij de sfeer er een is van de betere psychologische thriller. Er kan dan ook gerust gesteld worden dat deze film niet alleen de western-liefhebbers zal bekoren.

3:10 to Yuma

In veel opzichten deed 3:10 to Yuma mij denken aan Fred Zinnemann's High Noon, dat vijf jaar eerder werd gemaakt. Het realtime-aspect, treintijden en een hoofdpersoon die min of meer gedwongen de held moet uithangen, zijn hiervan voorbeelden. Bovendien zijn de films cinematografisch gezien beiden puike films te noemen. Eigenlijk heb ik slechts een probleem met 3:10 to Yuma: Het einde. Opgejaagd door Wade's bende geraakt Evans in het nauw. Wade redt hierop Evans' leven, daar deze dit ook voor hem had gedaan in het hotel. Hierop halen beiden toch nog de trein. Enfin, dit klinkt natuurlijk erg nobel van Wade, maar het impliceert tevens verkapte zelfmoord. Wade maakt weliswaar gedurende de gehele film de uitgebluste indruk van iemand die zijn criminele beu is, maar om vervolgens als een mak schaap naar de slachtbank te worden geleid; dat gaat me ietwat te ver. Een goed einde is er mijns inziens dus niet aan deze western gedraaid, doch deze anticlimax ten spijt is er met 3:10 to Yuma sprake van een van de betere Amerikaanse westerns.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7 7 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Compañeros (western : 8.5)
- Django (western : 8)
- Se sei vivo spara (western / horror : 8)
- Giù la testa (western : 8)
- Il mio nome è Nessuno (western / humor : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



3:10 to Yuma
3:10 to Yuma
3:10 to Yuma
3:10 to Yuma




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand