Viceroy's House

Viceroy's House speelt zich af in 1947 en beschrijft de overgang van de Britse kroonkolonie India naar onafhankelijkheid. Lord Mountbatten, een aan het koningshuis gelieerde staatsman, wordt naar India gezonden om de overdracht soepel te laten verlopen, maar de hoop op een vreedzaam proces wordt onmiddellijk de bodem ingeslagen: als Mountbatten in India arriveert, hebben reeds 40.000 mensen hun leven gelaten bij rellen tussen fanatieke moslims en hindoes. Op sommige plaatsen mengen ook Sikhs zich nog in de strijd.

Het thuisland Groot-Britannië herstelt zich van de Tweede Wereldoorlog en er zijn te weinig soldaten in India aanwezig om de vechtende partijen uit elkaar te houden. Mountbatten raakt verwikkeld in moeizame onderhandelingen en India wordt één groot strijdtoneel: de schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen van 200.000 tot wel 2 miljoen. Ook binnen de huishouding van de viceroy (onderkoning) zijn de spanningen tussen de bevolkingsgroepen voelbaar. Onder islamitische druk stemt Mountbatten uiteindelijk in met de opdeling van het land en de stichting van een onafhankelijke islamitische staat, Pakistan.

Dankzij een prachtige vormgeving en kostumering is Viceroy's House vaak een feest om naar te kijken. Authentieke filmopnamen van de rellen verhogen het realistische karakter van de film, maar om de zaak wat genietbaarder te maken voor het grote publiek heeft men een liefdesverhaal toegevoegd over een jonge hindoe en islamitisch meisje. De romance is al bij al nog redelijk uitgewerkt, maar het mierzoete slot lijkt gekopieerd van Titanic, met dit verschil dat de minnaars dit keer de ramp wèl overleven.

De historische achtergronden zijn in Viceroy's House overtuigend getekend, maar er was kritiek op sommige punten in het scenario. De indruk wordt gewekt dat de tweedeling en de stichting van Pakistan een voorgekookte zaak was: Churchill zou alles met de Britse regering hebben bekokstoofd, lang voordat Mountbatten naar India werd gestuurd. Die suggestie is al eerder in publicaties geopperd, en schijnt terug te gaan op onlangs ontdekte documenten, maar de meeste historici achtten de geloofwaardigheid ervan gering. Er waren wellicht eerder plannen voor een tweedeling, maar het lijkt niet aannemelijk  dat de Britse regering en de Kroon iemand als Mountbatten zouden hebben uitgestuurd voor een gevaarlijke missie als deze, indien alles reeds in kannen en kruiken zou zijn geweest.

 

FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7.5 7 7 6.5 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- From Here to Eternity (English) (drama / romantiek : 7.5)
- Silver Linings Playbook (drama / romantiek : 7)
- The Perks of Being a Wallflower (drama / romantiek : 7)
- My Sweet Pepper Land (drama / romantiek : 7)
- Taxi Driver (drama : 9)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie romantiek eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Viceroy`s House
Viceroy`s House
Viceroy`s House
Viceroy`s House
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand