The Shape of Water

Ik was eigenlijk niet van plan om deze film te gaan bekijken, maar iemand die me zeer dierbaar is, wilde per se ... enfin, u begrijpt vast hoe ik alsnog tot een bioscoopbezoek werd verleid.

Iedereen zal wel weten dat de film het verhaal vertelt van een 'onmogelijke' liefde. Sally Hawkins is een schoonmaakster die zich het lot aantrekt van een amfibisch wezen (gevangen in het Amazonegebied) dat in het laboratorium waar zij schoonmaakt, wordt onderworpen aan een reeks wrede experimenten. Ze bevrijdt het creatuur en wordt uiteindelijk op hem verliefd ...

The Shape of Water

The Shape of Water is een romantische film overgoten met een quasireligieus sausje (het amfibische wezen heeft merkwaardige helende eigenschappen en werd in zijn thuisland vereerd als God). Er zijn echter ook tamelijk sterke horrorinvloeden: het 'monster' is ontleend aan oude Hollywood griezelfilms en er zijn ook gelijkenissen met de Frankenstein-mythe). De handeling is gesitueerd tijdens de Koude oorlog en beide wereldmachten hebben belangstelling voor het wezen. Deze nevengeschiedenis zorgt voor wat extra spanning maar ook voor de nodige wreedheid: sommige martel- en geweldscènes  zijn uitermate grafisch. Wie voor de romantiek komt, is gewaarschuwd.

Met een mix van sentiment en uiterlijk vertoon mikt Del Toro wel erg sterk op de smaak van het grote publiek. Het is allemaal prachtig gemaakt, maar het klinkt ook nogal sprookjesachtig, soms haast kinderlijk: Over de precieze natuur van het amfibische wezen wordt nogal geheimzinnig gedaan en ook over hoe de paring tussen de twee verschillende soorten in zijn werk ging, komen we weinig te weten ... Je hebt ook de indruk dat Del Toro  ons een boodschap wil verkopen. Zelf bracht hij tijdens interviews de vluchtelingencrisis ter sprake. Allemaal mooi en aardig, maar boodschappen horen wat mij betreft in een boodschappentas, niet in de bioscoop.

The Shape of Water

De mooiste vondst wordt overigens bewaard voor het slot: 'onmogelijke geliefden' kunnen volgens de regels van het spel alleen in de dood worden verenigd, en dus sterven Romeo en Julia en al hun literaire nakomelingen in elkaars armen. In de slotscène van The Shape of Water, vinden de geliefden elkaar, en wordt de dood overwonnen. 


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7 6 6 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- King Kong ('76) (fantasy / romantiek : 6)
- Moonstruck (romantiek / humor : 7)
- Pompeii (romantiek / actie : 7)
- The Purple Rose of Cairo (romantiek / humor : 6.5)
- Rise of the Planet of the Apes (fantasy / science fiction : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie romantiek eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie fantasy eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Shape of Water
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht