One False Move

Soms is het toch nuttig om lijstjes te bekijken met de zogenaamde 'vergeten pareltjes' van een bepaald decennium. One False Move was voorbestemd om direct op de videomarkt te worden gegooid, maar kwam onder de aandacht van enkele invloedrijke critici (onder wie Roger Ebert), die razend enthousiast waren, en werd toen in de bioscoop uitgebracht.

De film opent met een reeks moorden die worden gepleegd nadat een overval in een zwarte wijk van Los Angeles compleet uit de hand is gelopen. Drie personen zijn bij de zaak betrokken: Ray, een niet al te snuggere neuroot, Pluto, een messentrekker met een hoog I.Q. en Fantasia, het vriendinnetje van Ray. Het drietal slaat op de vlucht maar komt uiteindelijk vast te zitten in de geboorteplaats van Fantasia, Star City, een onooglijk dorpje in het rurale Arkansas. Inmiddels zijn daar ook twee rechercheurs uit Los  Angeles gearriveerd: ze werken samen met de plaatselijke Sheriff om het trio in de val te lokken. Wat ze niet weten is dat de Sheriff en Fantasia elkaar goed kennen, elkaar héél goed kennen...

De toen nog vrij onbekende Billy Bob Thornton was één van de scenaristen en hij speelt ook de rol van de neuroot. Het script bevat reeds zijn bekende onderkoelde, absurde humor, met name tijdens een gesprek tussen de sheriff en een bijna dove kippenboer die alles verkeerd verstaat en dus van mening is dat de sheriff stomme vragen stelt. De actie is schaars (maar wel vrij bloedig) en de film moet het meer hebben van de interactie tussen de diverse personages, die stuk voor stuk schitterend zijn getekend. Bill Paxton speelt de rol van zijn leven als de plattelandssheriff die iedereen in het dorp kent en zo zijn eigen methodes heeft om problemen op te lossen.

One False Move is geen meesterwerk, maar wel een heerlijke combinatie van road-movie, neo-noir en neo-western. De film komt wat langzaam op gang, maar wordt gaandeweg steeds beter. Aanbevolen.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 8 8 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Zyzzyx Rd (thriller / film-noir : 7)
- Hickey and Boggs (thriller / film-noir : 7)
- Blood Simple (thriller / film-noir : 6.5)
- La Morte non ha Sesso (A Black Veil for Lisa) (thriller / film-noir : 6.5)
- Tony Rome (thriller / film-noir : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie film-noir eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



One False Move
One False Move
One False Move




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand