Gettysburg

Deze meer dan vier uur durende productie, was oorspronkelijk bedoeld voor televisie, maar werd in veel landen (waaronder de VS zelf) in de bioscoop uitgebracht. Ted Turner was een van de geldschieters. De film werd (deels) opgenomen op de historische locaties rond Gettysburg. Aan Zuidelijke kant wordt vooral ingezoomd op Generaal Robert Lee (Sheen) en zijn assistent Luitenant-generaal Longstreet (Beringer); aan Noordelijke kant gaat de meeste aandacht uit naar Jeff Daniels als de excentrieke Kolonel Chamberlain, die op de tweede dag één van de grootste militaire huzarenstukjes uit de geschiedenis uithaalt door de vijand te overrompelen met een bajonetaanval.

De slag bij Gettysburg geldt als het grote keerpunt in de Amerikaanse Burgeroorlog. De Zuidelijken probeerden hier een doorbraak naar Washington te forceren, die beslissend had kunnen zijn. De slag nam feitelijk drie dagen in beslag, 1, 2 en 3 Juli 1863. Op de eerste dag vinden vooral inleidende schermutselingen plaats. Generaal Lee begaat hier zijn eerste grote fout. De Noordelijken zijn nog niet op volle sterkte, en indien Lee had doorgezet, had hij het plateau kunnen innemen, waarop de Noordelijken zich uiteindelijk zullen verzamelen. Lee besluit echter zijn troepen rust te gunnen om zich op de grote confrontatie voor te bereiden.

Op dag twee probeert Lee voor het eerst een doorbraak te forceren. Vooral rond het heuveltje Little Round Top vinden hevige gevechten plaats. Het is strategisch gelegen en Lee wil het absoluut innemen. Uiteindelijk lijken de Zuidelijken door te breken, vooral omdat de Noordelijken zonder munitie dreigen te vallen. Maar dan besluit Chamberlain tot zijn legendarische bajonetcharge.

Op de derde dag vindt de beslissende slag plaats. Het ziet er niet goed uit voor De Zuidelijken. Ze zullen twee kilometer open veld moeten oversteken alvorens het ware gevecht kan beginnen. De ervaren Longstreet raadt Lee aan om zich terug te trekken en zijn troepen te hergroeperen. Lee vindt echter dat hij zijn mannen dit niet kan aandoen na alle inspanningen die ze hebben geleverd, en geeft zijn generaal Pickett opdracht tot een charge. Op het open veld wordt bijna de helft van de aanvallers door musketvuur neergemaaid. Lee neemt achteraf de volle verantwoordelijkheid voor het fiasco, waarvan de Zuidelijke troepen zich nooit helemaal zulllen herstellen.

Gettysburg is groots, in alle opzichten: het heeft een sterrencast, duizenden figuranten en de aandacht die is besteed aan historische details is indrukwekkend. Wel oogt de film wat plechtstatig, en klinken de dialogen soms wat stijfjes. De valse baarden en snorren doen er ook geen goed aan. De muziek van Randy Edelman (die veel wordt geroemd) is nogal pathetisch. De acteerprestaties wisselen een beetje. Ik vond Sheen niet erg overtuigend als Lee, maar Beringer en Daniels zijn erg goed. Van de bijrolacteurs valt vooral Sam Elliot op (zijn gigantische snor is ook echt). De actiescènes zijn overweldigend, mede dankzij het camerawerk van de Nederlander Kees van Oostrum. De slag rond Little Round Top is huiveringwekkend, bijna hallucinant, en de weergave van de beslissende veldslag bijna ongelooflijk. En dat allemaal zonder computer generated images.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7 7.5 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Pohwasogeuro (71 Into the Fire) (oorlog / drama : 7.5)
- De Overval (oorlog / drama : 7.5)
- Commandos (oorlog / drama : 7)
- Passchendaele (oorlog / drama : 7)
- Lebanon (oorlog / drama : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Gettysburg
Gettysburg
Gettysburg
Gettysburg
Gettysburg
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand