The Time Machine

De 19e eeuwse Engelse uitvinder George heeft een tijdmachine in elkaar geflanst, maar dit stuit op scepsis bij zijn stijve vrienden. George krijgt het advies om de machine te vernietigen, maar dit slaat hij in de wind. Op slag van de eeuwwisseling besluit hij te gaan tijdreizen. Onderweg verneemt George van de twee wereldoorlogen en de jaren ´60 paranoia met betrekking tot atoombommen. Hij wordt er niet vrolijk van, maar is toch benieuwd naar hoe het afloopt. Er zit bovendien niet veel anders op, want hij is onder een berg lava belandt. Deze zal moeten eroderen alvorens hij weer vrij kan rondlopen. Aldus haalt de uitvinder de hendel verder over om uiteindelijk in het jaar 802701 te belanden. Hier komt hij een optisch  erg mooie samenleving tegen, zonder werk en wetten en met reuzenappels die aan de bomen groeien. Deze Elois bestaan echter enkel uit tieners en zij spreiden een domheid zonder weerga tentoon. Bovendien worden ze gekannibaliseerd door Morlocks, een ondergrondse stam afzichtelijke, maar beduidend meer geavanceerde wezens. George duikelt er ook nog een dom blondje op en besluit de strijd aan te gaan met de Morlocks. Bovendien wil George terug naar de eerste vrijdag van 1900, daar hij dan gastheer is van een diner. De agenda van Geroge is aardig vol, maar wat boeit het; hij heeft tijd zat...
 
The Time Machine
 
Science fiction klassieker van regisseur George Pal die als producent reeds eerder een roman van H.G. Wells, War of the Worlds, naar het witte doek vertaalde. Het interessante uitgangspunt van de schrijver wordt hier aardig benut.

Echt hoogstaand is The Time Machine nergens, maar het avontuurlijke karakter ervoer ik als plezierig. Ook de effecten, destijds goed voor een Oscar, mocht ik wel. Tegenwoordig zou je er niet mee mogen komen aanzetten, maar persoonlijk prefereer ik ze boven de hedendaagse door de computer gegenereerde effecten.

Rod Taylor doet het niet overdienstelijk als de protagonist. De Australiër acteert op zijn Brits, hetgeen goed past bij zijn personage. Dat hij op een gegeven moment rake klappen uitdeelt aan de Morlocks kwam dan ook als een aangename verrassing.
 
De tijdmachine zelf is de meest inventieve vondst van de prent, een sleeachtig vehikel met een roterend verticaal wiel achter de zitting. Klassiek! Leuk: In de sitcom voor nerds The Big Bang Theory komt de machine in een aflevering op geestige wijze aan bod.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 6 7 7 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- THX 1138 (science fiction : 7.5)
- Altered States (science fiction / thriller : 7)
- The Matrix (science fiction / actie : 6.5)
- Body Snatchers (science fiction / thriller : 6.5)
- Yesterday (science fiction / actie : 6)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Time Machine
The Time Machine
The Time Machine
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand