Precious Life

Precious Life is een opmerkelijke documentaire over een medische geschiedenis die zich afspeelt tegen de achtergrond van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Raida, een jonge Palestijnse vrouw, krijgt in een Israëlisch hospitaal te horen dat haar zoontje lijdt aan een dodelijke ziekte. Eerder heeft ze al twee dochtertjes aan dezelfde kwaal verloren. Een beenmergtransplantatie zou wellicht uitkomst kunnen bieden, maar daarvoor zou de behandelende arts, dr. Raz Somech, de familieleden van Raida moeten onderzoeken, en die wonen in Gaza, en mogen Israël niet in. Hij neemt contact op met de journalist Schlomi Eldar, die goede contacten heeft onder Palestijnen. Eldar reist op en neer tussen Gaza en het hospitaal, en maakt opnamen voor een TV-programma om de onderneming te bekostigen. Maar dan breekt een gewapend conflict uit en regent het over en weer bommen en granaten. Als alles verloren lijkt, meldt zich een gulle gever: een Joodse vader die een zoon heeft verloren aan het conflict …

Raida heeft aanvankelijk twijfels over de oprechtheid van de joodse betrokkenen, ze vreest dat het één grote propagandastunt is, maar ontdekt gaandeweg dat het ziekenhuispersoneel oprecht begaan is met het lot van haar kind. Ook wordt heel subtiel getoond hoe zij tussen twee vuren is geraakt: ze is oprecht dankbaar, maar moet voor het ‘thuisfront’ – haar geloofsgenoten in Gaza – een onbuigzame, onverzoenlijke houding aannemen. Dit leidt tot een pijnlijk gesprek, waarbij Raida zegt dat een compromis, waarbij Joden en Palestijenen Jeruzalem zouden delen, uitgesloten is, en dat ze haar zoontje, als hij wordt gered, desnoods zal opvoeden tot een potentiële zelfmoordterrorist: de dood kan immers waardevoller zijn dan het leven. Haar Joodse gesprekspartners reageren geschokt, maar realiseren zich dan dat Raida werd gefilmd, en dat haar woorden vooral aan het thuisfront waren gericht. In het Midden Oosten, moet ieder woord op een goudschaaltje worden gewogen.

Precious Life is met een opmerkelijke terughoudendheid gemaakt. De betrokkenen worden in hun waarde gelaten – zowel de Joden als de Palestijnen - en er wordt geen stichtend commentaar geleverd. Het wordt duidelijk dat in een onmenselijk conflict, de keuze voor een humane oplossing uiteindelijk slechts door het individu kan worden gemaakt. Helaas maakt de documentaire ook  duidelijk hoe diep de kloof is die de gemeenschappen scheidt.

De slotscène is gesitueerd op de Tempelberg, ongeveer een jaar na de beenmergtransplantatie. Raina heeft tegenover dr. Shomech twee wensen uitgesproken: een bezoek brengen aan Jeruzalem (Al Quds in het Arabisch), en spreken met de gulle gever, die haar zoontje heeft gered. Nadat beide wensen in vervulling zijn gegaan, geeft Raida toe dat het leven kostbaarder is dan de dood.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 8 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Frankenstein Must Be Destroyed ( : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Precious Life
Precious Life
Precious Life




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand