Valhalla Rising

Stel je voor: een film die begint als Gladiator en eindigt als 2001: A Space Odyssey. Stel je vervolgens voor dat die film maar half zo lang duurt als 2001, en twee keer zo gewelddadig is als Gladiator. Dan heb je wellicht een vaag idee van het Deense  Valhalla Rising, met afstand de vreemdste filmervaring van het jaar.

Valhalla Rising

Valhalla Rising speelt zich af rond de millenniumwende, maar niet die van 10 jaar, maar die van 1000 jaar geleden. We bevinden ons in de donkere Middeleeuwen, in het hoge noorden. Een groep Vikings aanbidt nog altijd de oude Noorse Goden en is daarom naar het noorden verdreven door de christenen, volgens de Vikings de wreedste mensen op aarde, aangezien ze hun eigen God opeten en zijn bloed drinken. De groep heeft een gevangene, een krijger met slechts één oog, die alleen wordt vrijgelaten voor bloedige gladiatorgevechten. Alleen een klein kind mag hem benaderen, alle anderen valt hij aan. Op een dag wordt hij verkocht aan een andere stam, maar tijdens het transport weet hij te ontsnappen. Alle begeleiders worden daarbij op bloedige wijze over de kling gejaagd, met uitzondering van het kind.

Het tweetal sluit zich aan bij een groep christelijke ridders, die op weg zijn naar het Heilige Land. De tocht voert over het water, maar het schip belandt in een dichte mist en de groep verdwaalt hopeloos. Uiteindelijk spoelen ze aan op een kust, maar niet op de kust van het Heilige Land. Flarden van herinneringen vertellen Eénoog dat hij hier ooit eerder is geweest. Uiteindelijk zal hij op deze verre kust worden geconfronteerd met zijn eigen oorsprong en lotsbestemming. Alleen het kind zal de gebeurtenissen overleven, en een nieuwe cyclus van leven en dood inluiden.

Valhalla Rising

Het geweld dat in de film wordt getoond, is van een ongelooflijke wreedheid: botten worden gekraakt, schedels worden verbrijzeld, en één slachtoffer wordt letterlijk van zijn ingewanden ontdaan. Übergeweld, zoals dat tegenwoordig wordt genoemd. Maar Valhalla Rising tergend langzaam en loodzwaar. Er actiescènes zijn zéér schaars, er wordt nauwelijks gesproken en de film is eerder een soort meditatie dan een vertelling. Valhalla Rising is geïnspireerd door oude Noorse sagen, ridderromans, Middeleeuwse mystiek, en het werk van de filosoof Friedrich Nietzsche. Het slot verwijst duidelijk naar Nietzsches theorieën over de Dood van God en de Eeuwige Terugkeer. Maar dat zijn slechts vingerwijzingen. Veel wordt overgelaten aan de fantasie van de kijker.

Het zal niemand verbazen dat Valhalla Rising de meest uiteenlopende reacties heeft opgeleverd. Sommigen noemen de film een diepzinnige mijmering over geweld, oorlog, godsdienst en godsdienstwaanzin, anderen spreken van holle retoriek en edelkitsch. Oordeel zelf.

Valhalla RisingFX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 8 8 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Stand by Me (avontuur / drama : 7.5)
- The Grey (avontuur / drama : 7)
- Le Dernier Loup (avontuur / drama : 7)
- The Road (drama / avontuur : 7)
- The Impossible (Lo Imposible) (drama / avontuur : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Valhalla Rising
Valhalla Rising
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand