Aanrijding in Moscou

Moscou, met een c, is geen schrijffout. De aanrijding uit de titel vindt niet plaats in de Russische hoofdstad, maar in een Gentse arbeidersbuurt  genaamd Moscou. Matty, een zo op het oog volkomen uitgebluste huisvrouw van 41, rijdt bij het verlaten van een parkeerplaats een truck aan die wordt bestuurd door de 29-jarige Johnny. De heethoofdige Johnny scheldt Matty de huid vol, maar zij bluft hem af door nog veel harder terug te schelden. Johnny raakt onder de indruk, en biedt haar aan de schade te herstellen. Binnen de kortste keren belanden de twee tussen de lakens. De seks is geweldig en eigenlijk zou Matty dolgelukkig moeten zijn, maar …

… zoals ze zelf zegt, zit haar leven vol blutsen en kuilen: haar man zit in een midlife crisis, haar oudste dochter zit in de puberteit, haar jongste dochter denkt dat ze in de puberteit zit, en haar zoon geraakt er maar niet in. En dan komt haar man (die haar heeft laten zitten voor een jong ding van 22) aanzetten met de mededeling dat Johnny een alcoholist is en een strafblad heeft ...

Aanrijding in Moscou

Aanrijding in Moscou was in België zelf niet erg succesvol, maar maakte een triomftocht langs diverse buitenlandse festivals en oogstte ook in Nederland goede kritieken. Een beetje vreemd voor een romantische komedie die is opgenomen in dialect, het sappige stadsplat van het Oost-Vlaamse Gent (ondertitels activeren!).  Maar Aanrijding in Moscou is een ontwapenende film, vaak grappig, even vaak ontroerend, en met een scenario dat eenvoudig lijkt, maar vrij slim in elkaar steekt.

Barbara Sarafian en Jurgen Delnaet weten hun rollen prachtig neer te zetten. Met haar wat grove gezicht en verwarde krullen is Sarafian helemaal de verwaarloosde huisvrouw Matty, terwijl Delnaet, met zijn te lange rossige lokken en onverzorgde kleding compleet geloofwaardig is als de jongeman van 29 die nooit volwassen is geworden (zijn moeder wast nog zijn kleding!). En toch worden zij nog (bijna) afgetroefd door Annemone Valcke als Matty’s oudste dochter, die (zoals we uiteindelijk ontdekken) ook met haar hormonen overhoop ligt. Ook de locaties zijn goed gekozen: troosteloze wasserettes, rokerige cafés, een rommelig appartement vlak naast een lawaaierige snelweg: het ademt allemaal de sfeer waarin deze mensen leven, net als de bloedworst en aangebrande frieten die Matty ‘s avonds serveert. Het script zwenkt handig tussen humor en romantiek, tussen luchtig en bitterzoet sociaal commentaar. Er wordt ook spanning gecreëerd rond het personage Johnny: is hij echt genezen van zijn alcoholverslaving en zijn woedeaanvallen?

Aanrijding in Moscou is een romantische komedie met enkele donkere kantjes en een vleugje erotiek, die na een aarzelende start inmiddels geldt als één van de beste Vlaamse films van de laatste jaren. Het slot lijkt ietsje te gemakkelijk en klikt daardoor niet helemaal, maar ik wil geen slakken op zout gaan leggen. Zeer warm aanbevolen.

 


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7.5 8 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Midnight in Paris (humor / romantiek : 7.5)
- 13 Going on 30 (humor / romantiek : 7)
- Café Society (humor / romantiek : 7)
- Labor Pains (humor / romantiek : 6)
- The Curse of the Jade Scorpion (humor / romantiek : 6)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie romantiek eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Aanrijding in Moscou
Aanrijding in Moscou
Aanrijding in Moscou
Aanrijding in Moscou
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand