Posse from Hell

Een bende ter dood veroordeelden weet te ontsnappen en verschanst zich in het grensstadje Paradise. In koelen bloede vermoorden ze vier man, waaronder de sheriff. Hierna beroven ze de bank en ontvoeren een vrouw, met wie ze niet al te fraaie plannen hebben.

De hulpsheriff ziet het als zijn taak om achter het tuig aan te gaan en probeert een posse bijeen te harken. Maar de meeste mannen in Paradise zijn lafbekken en druipen af wanneer hen op de gevaren van de te ondernemen taak wordt gewezen. Bij de New Yorkse dandy die voor de bank werkt hebben de woorden echter een averechtse werking; hoewel hij totaal geen trek heeft in het gevaarlijke avontuur, laat hij zich geen lafaard noemen. De, niet al te grote, posse wordt gedecimeerd door de bende. Spoedig zijn het enkel de hulpsheriff en de dandy die over zijn, maar het duo is vastberaden de gewelddadige criminelen te stoppen voordat deze de grens over zijn...
 
Posse from Hell
 
Sterke Amerikaanse western die een geweldige ouverture heeft. De duistere sfeer is reeds bij het eerste shot duidelijk. Hierin doemen de paard rijdende schimmen van de bende op, die het stadje Paradise binnenkomen. Wat ze er vervolgens doen is botter, harder en cynischer dan je in vrijwel elke Amerikaanse western zult tegenkomen. De prent kan zich wat dat betreft met gemak meten met Italiaanse genregenoten die jaren later gemaakt zouden worden. Puik werk en ik zat er meteen goed in.

Het, uitzonderlijk hoge, niveau van de openingsscène wordt helaas niet vastgehouden, maar de prent zakt zeer zeker niet in. De aandacht verschuift van de bende naar degenen die hen zullen opjagen. Ook dit restant weet goed te overtuigen. Hierin leidt een goede Audie Murphy de posse en wordt de klopjacht ingezet. John Saxon doet het goed als de stadse bankier die zich in een hachelijk avontuur stort.

Behoudens het eindfragment heeft de film geen zoetsappigheden en flauwe clichés. Een aantal een-tweetjes tussen Murphy en Saxon weet bovendien een (glim)lach te veroorzaken. Met name de scène waarin Murphy achter een rots een kontwond van Saxon verzorgt is ronduit hilarisch.

Posse from Hell is een, meestentijds, grimmige western met goede actie die zich door liefhebbers van het genre aardig zal laten verteren.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7 7 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Dollar for the Dead (western / actie : 6)
- CompaƱeros (western : 8.5)
- Django (western : 8)
- Se sei vivo spara (western / horror : 8)
- GiĆ¹ la testa (western : 8)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Posse from Hell
Posse from Hell
Posse from Hell
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand