Lebak membara

´Een keiharde, realistische oorlogsfilm over de gruweldaden van de Japanse overheersers in Indonesië'

'Meer spanning kan een tv-scherm niet weergeven!'

'De meest explosieve en schokkende film!'
 
Bovenstaande zijn enkele schreeuwerige kreten op de hoes van de VHS uitgave van King Movies die ooit in de Nederlandse videotheek te vinden was. Overdrijven is een vak en hier is dat niet anders. Met name in het VHS- en Betamax tijdperk kwam men dikwijls superlatieven te kort om potentiële huurders een film aan te smeren. Hier vallen de aanprijzingen echter nog mee, getuige de gruwel die van het scherm rolt.

The Blazing Battle speelt in Indonesië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en gaat over Herman, een kerel gespecialiseerd in een of andere vechtkunst, die zijn meester afgeslacht ziet door de Japanse overheersers. Bovendien wordt zijn vriendin verkracht door Japanse soldaten. Het zijn zomaar wat voorbeeldjes van de onderdrukking in kwestie; allemaal zaken waarvoor Herman wraak wil...

Het vertellen van een fatsoenlijk verhaal is niet de kracht van deze film. Narratief is het gebodene uiterst afgezaagd, simplistisch en vrij propagandistisch. Er wordt een tamelijk heldhaftig beeld geschetst van de Indonesische strijd, ook al is er tevens een subplotje over een kerel die collaboreert met de vijand.

Terug naar de, enigszins lachwekkende, kreten op de hoes van de videoband. Want als er een reden is deze film te bekijken, dan is het wel voor het extreme geweld dat tentoon gespreid wordt. Het is een behoorlijk grafische film wat dat betreft, met zeer veel bloederige taferelen die op welhaast sadistische wijze op de kijker wordt losgelaten. En ze redden de film goeddeels, ook al wordt er veel te lang door gegaan, zelfs nadat de Japanners capituleren.

De film doet wegens de grafisch in beeld gebrachte gruwelen soms aan als een horrorfilm. Het oorlogsaspect speelt in beginsel slechts op de achtergrond en neemt pas op het einde de overhand. Voordien is het eigenlijk meer een Indonesisch martial arts vehikel, met veel man-op-man gevechten die ook al vrij bloederig zijn.

The Blazing Battle is enkel de moeite waard vanwege het, ruim aanwezige, geweld en de geslaagde mix van genres. Verlang je een doortimmerd verhaal en goede acteerprestaties van een film, dan raad ik je aan iets anders op te zetten.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 3 6 5 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Yojimbo (martial arts / misdaad : 8.5)
- Gekitotsu! Satsujin ken (martial arts / misdaad : 8)
- Long zhi ren zhe (Ninja in the Dragon's Den) (martial arts : 7.5)
- Hoero tekken (martial arts : 7.5)
- Enter the Dragon (martial arts / actie : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie martial arts eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Lebak membara
Lebak membara
Lebak membara
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand