Il cittadino si ribella (Street Law)

De koning is dood, leve de koning! De dood van de spaghetti western, eind jaren zestig, begin jaren zeventig, werkte de populariteit van twee andere genres in de hand: de giallo (mv: gialli), erotisch getinte horrorfilms met een ‘whodunit’ script, en de poliziotteschi (ev: poliziottesco), keiharde actiefilms, met als centrale figuur een eigenzinnige politieman, die misdadigers een koekje van eigen deeg geeft. Deze film is een beetje een buitenbeentje. De hoofdpersoon is geen politieman, maar een brave burger die door omstandigheden door het lint gaat.
Franco Nero speelt een ingenieur uit Genua, die toevallig getuige is van een bankoverval. Hij wordt door de gangsters gegijzeld en ernstig mishandeld. Desondanks behandelt de politie hem alsof hij een verdachte is. Verbolgen over al dit onrecht, gaat hij zelf op onderzoek uit en ontdekt dat het korps door en door corrupt is, en banden heeft met de onderwereld. Uiteindelijk bindt hij persoonlijk de strijd aan met de onderwereld. 

Il Cittadino si ribella
is beïnvloed door Michael Winner’s Death Wish, uitgebracht in het zelfde jaar (dankzij een uitermate snel productieproces, slaagde men erin om deze film eerder in roulatie te krijgen!). Castellari’s film is echter in alle opzichten superieur. Het tempo is razend, de film is vanaf het allereerste moment spannend, en het script – dat niet geheel parallel loopt met dat van Death Wish – zit beter in elkaar.

In de context van de jaren zeventig, toen de Italiaanse samenleving werd geteisterd door een zware misdaadgolf en terroristische aanslagen krijgt het vigilante-thema een bijzondere lading. In een vroege scène, zien we dat Nero een pamflet uit de Tweede Wereldoorlog heeft ingelijst; de tekst zegt: ‘Italiani ribellatevi’ (Italianen, kom in opstand!). Met deze tekst riepen partizanen de Italiaanse burger op om in opstand te komen tegen het eigen bewind, dat sympathiseerde met de Duitsers. Dit keer is het dus een individuele burger die in opstand komt, en wel tegen het gezag dat niet optreedt tegen de onderwereld. De titel verwijst hiernaar: Il Cittadino si ribella = De Burger komt in Opstand.
De haast waarmee de film is afgewerkt (om Winner voor te zijn) heeft hier en daar sporen nagelaten, de montage is soms wat onrustig en sommige rollen zijn zwak uitgewerkt (Bach loopt er verloren bij, maar ze mag er gelukkig zijn). Nero overtuigt echter volledig, in een voor hem ongewone rol (Django als burgermannetje, stel je voor!) en de regie van Castellari is lekker strak, met name tijdens de actiescènes. Er wordt bovendien uitstekend gebruik gemaakt van de havenstad Genua, die niet zo vaak werd gebruikt als achtergrond voor genrefilms. Il Cittadino si ribella is de Italiaanse genrecinema op zijn best.

 


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 7.5 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- The Enforcer (actie / misdaad : 7)
- Quelli della Calibro 38 (Colt 38 Special Squad) (actie / misdaad : 7)
- Atout coeur à Tokyo pour O.S.S. 117 (actie / misdaad : 6)
- Black Caesar (actie / misdaad : 6)
- Dillinger (misdaad / actie : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie misdaad eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Il cittadino si ribella (Street Law)
Il cittadino si ribella (Street Law)
Il cittadino si ribella (Street Law)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand