Il Buono, il Brutto, il Cattivo (The Good, the Bad and the Ugly)

Evenals Once Upon a Time in the West is deze geniale western geregisseerd door Sergio Leone. Dat wil zeggen dat de film is gemaakt door een Italiaanse regisseur en derhalve een spaghettiwestern is. Ook wil dit wel wat zeggen over de kwaliteit van westerns, iets wat ook blijkt uit de eerste twee films uit Leone's `Dollars trilogie`, A Fistful of Dollars en For a Few Dollars More.

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog heeft een compagnie een grote som goud verborgen. Drie cowboys komen achter de vindplaats van dit goud, alleen weten ze allemaal slechts een klein onderdeel van deze plek. Hierdoor hebben ze elkaar nodig om de schat te vinden. Blondie (the good) en Tuco (the ugly) waren ooit de beste vrienden, maar hebben inmiddels een schijthekel aan elkaar. Toch zijn zij juist degenen die weten dat ze naar een begraafplaats moeten. Angel Eyes (the bad) probeert de twee tegen te werken, maar ook te helpen. Hij weet immers ook van de schat en wil niemand vermoorden, omdat hij anders zelf het goud niet zal vinden. Blondie en Tuco gaan op een lange reis door de Amerikaanse prairie richting de begraafplaats. Onderweg beleven ze allerlei avonturen, waarin ze vooral meerdere keren gevangen genomen worden. Het hoogtepunt van de lange zoektocht naar het goud is een shootout tussen de drie mannen.

Sergio Leone weet hier net als in Once Upon a Time in the West een geweldige sfeer neer te zetten. Dit komt niet alleen door de prachtige landschappen, maar ook door zijn aparte manier van filmen. Sommige stukken zijn inhoudelijk misschien niet zo interessant, maar door de trage, sferische filmstijl geweldig gaaf gemaakt. Ook het acteerwerk is super. De drie mannen zijn totaal verschillend qua karakter en hebben ieder hun kenmerkende karaktertrekken. Zeker om Tuco heb ik meerdere keren moet lachen, door de welhaast prutserige cowboy die hij neerzet. Wat ten slotte voor mij deze film beter maakt dan Once Upon a Time in the West zijn de actiescènes. Waar de eerste vooral een sfeerbeschrijving van een cowboystadje was, ligt hier de nadruk toch meer op de actie. Zoals al gezegd is de finale shootout gewoonweg geniaal. Ik kan me niet voorstellen dat er betere westerns bestaan dan deze The Good, the Bad and the Ugly. Meesterwerk!!!!FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 9 10 8 9.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- C`era una volta il West (Once Upon a Time in the West) (western : 8)
- Per un pugno di dollari (A Fistful of Dollars) (western : 8)
- Per qualche dollaro in piĆ¹ (For a Few Dollars More) (western : 7.5)
- Water (western / kort : 7)
- 800 Balas (800 Bullets) (western / humor : 7)


Hoe beoordeelt Boobema categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Il Buono, il Brutto, il Cattivo (The Good, the Bad and the Ugly)
Il Buono, il Brutto, il Cattivo (The Good, the Bad and the Ugly)
Il Buono, il Brutto, il Cattivo (The Good, the Bad and the Ugly)
Il Buono, il Brutto, il Cattivo (The Good, the Bad and the Ugly)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (The Good, the Bad and the Ugly)

Boobema typt al een goede en juiste samenvatting. Ik wil nog even wat aanvullends zeggen over de karakters en hun verhoudingen. Ze zijn alle drie zeer verschillend van elkaar maar hebben ook een paar overeenkomsten. Ze zijn bijvoorbeeld alledrie wantrouwend tegen alles wat beweegt. Zijn ze alledrie erg cool, al zijn ze dit op verschillende manieren. Zijn ze alledrie niet te vertrouwen. Dit zorgt ervoor dat er telkens spanning is tussen de karakters en dat ze altijd bang zijn om in de rug geschoten te worden. Dit is een geniaal aspect wat gewoon hoort bij westerns! Alle cliché`s die aangehaald worden uit het western-genre, zijn gewoon heerlijk. Alleen de door de wind voorbijrollende struikjes heb ik niet gezien!

FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 9 9 8 9

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- C`era una volta il West (Once Upon a Time in the West) (western : 8)
- Dances with Wolves (western / drama : 7.5)
- Last Man Standing (western / misdaad : 7.5)
- Unforgiven (western : 7.5)
- The Wild Bunch (western : 7)


Hoe beoordeelt Boobers categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?
Strangest threesome everrrr....
Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand