Il buono, il brutto, il cattivo

Evenals Once Upon a Time in the West is deze geniale western geregisseerd door Sergio Leone. Dat wil zeggen dat de film is gemaakt door een Italiaanse regisseur en derhalve een spaghettiwestern is. Ook wil dit wel wat zeggen over de kwaliteit van westerns, iets wat ook blijkt uit de eerste twee films uit Leone`s `Dollars trilogie`, A Fistful of Dollars en For a Few Dollars More.

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog heeft een compagnie ergens een grote som goud verborgen. Drie cowboys komen achter de vindplaats van dit goud, alleen weten ze allemaal een klein onderdeel van deze plek. Hierdoor hebben ze elkaar nodig om de schat te vinden. Blondie (the good) en Tuco (the ugly) waren ooit de beste vrienden, maar hebben inmiddels een schijthekel aan elkaar. Toch zijn zij juist degenen die weten dat ze naar een begraafplaats moeten. Angel Eyes (the bad) probeert de twee tegen te werken, maar ook te helpen. Hij weet immers ook van de schat en wil niemand vermoorden, omdat hij anders zelf het goud ook niet kan vinden. Blondie en Tuco gaan op een lange reis door de Amerikaanse prairies richting de bgeraafplaats. Onderweg beleven ze allerlei situaties, waarin ze vooral meerdere keren gevangen genomen worden. Het hoogtepunt van de lange zoektocht naar het goud is een shootout tussen de drie mannen.

Sergio Leone weet hier net als in Once Upon a Time in the West een geweldige sfeer neer te zetten. Dit komt niet alleen door de prachtige landschappen, maar ook door zijn aparte manier van filmen. Sommige stukken zijn inhoudelijk misschien niet zo interessant, maar door de bijna trage filmstijl zo geweldig gaaf gemaakt. Ook het acteerwerk is super. De drie mannen zijn totaal verschillend qua karakter en hebben ieder hun kenmerkende karaktertrekken. Zeker om Tuco heb ik meerdere keren moet lachen, door de welhaast prutserige cowboy die hij neerzet. Wat ten slotte voor mij deze film beter maakt dan OUaTitW zijn de actiescènes. Waar de eerste vooral een sfeerbeschrijving van een stadje was, ligt hier de nadruk toch meer op de actie. Zoals al gezegd is de finale shootout gewoonweg geniaal. Ik kan me niet voorstellen dat er betere westerns bestaan dan deze The Good, the Bad and the Ugly . Meesterwerk!!!!FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 9 10 8 9.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- C`era una volta il West (Once Upon a Time in the West) (western : 8)
- Per un pugno di dollari (western : 8)
- Per qualche dollaro in pił (western : 7.5)
- Water (western / kort : 7)
- 800 Balas (800 Bullets) (western / humor : 7)


Hoe beoordeelt Boobema categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Il buono, il brutto, il cattivo
Il buono, il brutto, il cattivo
Il buono, il brutto, il cattivo
Il buono, il brutto, il cattivo
Maniac Cop:
Gewoon een keer kijken. Je zult je er niet mee vervelen....
Resolution:
bijna klaar...
Terug naar de Kust:
hassan abdul als je dit een kanker film vind ga terug naar je eigen land ja...
Deep Impact:
Rampenfilms vallen bijna altijd vies tegen. Daarentegen zijn het vrijwel al...
Wanted:
Nee, mijn geheugen zorgt ervoor dat ik na vijf minuten weer denk een nieuwe...
I Diavoli della Guerra (War Devils):
Ik dacht Heinike, maar zou het moeten checken (Meinike was natuurlijk Ulric...
Sette Dollari sul Rosso (Seven Dollars on the Red):
deze is wel aardig idd. al weer een tijdje terug dat ik hem voor het laatst...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Il buono, il brutto, il cattivo

Boobema typt al een goede en juiste samenvatting. Ik wil nog even wat aanvullends zeggen over de karakters en hun verhoudingen. Ze zijn alle drie zeer verschillend van elkaar maar hebben ook een paar overeenkomsten. Ze zijn bijvoorbeeld alledrie wantrouwend tegen alles wat beweegt. Zijn ze alledrie erg cool, al zijn ze dit op verschillende manieren. Zijn ze alledrie niet te vertrouwen. Dit zorgt ervoor dat er telkens spanning is tussen de karakters en dat ze altijd bang zijn om in de rug geschoten te worden. Dit is een geniaal aspect wat gewoon hoort bij westerns! Alle cliché`s die aangehaald worden uit het western-genre, zijn gewoon heerlijk. Alleen de door de wind voorbijrollende struikjes heb ik niet gezien!

FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 9 9 8 9

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- C`era una volta il West (Once Upon a Time in the West) (western : 8)
- Dances with Wolves (western / drama : 7.5)
- Last Man Standing (western / misdaad : 7.5)
- Unforgiven (western : 7.5)
- The Wild Bunch (western : 7)


Hoe beoordeelt Boobers categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?
Strangest threesome everrrr....
Specials die ermee te maken hebben:

Sergio Leone
Regisseur
Ennio Morricone
Componist

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht