5 per l'Inferno (Five for Hell)

In 1969 kreeg Lee van Cleef van regisseur Gianfranco Parolini het aanbod om in een komische spaghetti western genaamd Sabata te spelen. De Trinity-films waren nog niet gedraaid, en de combinatie spaghetti western en komedie leek Van Cleef wat al te gewaagd. Parolini drong echter aan en nam Van Cleef mee naar een voorstelling van de film die hij zojuist had voltooid. Die film was Five for Hell. Van Cleef verstond geen woord van wat er gezegd werd, maar de zaal zat vol jonge Italianen die zich overduidelijk kostelijk amuseerden. Bij nader inzien stonden die plannen van Parolini hem wel aan.
De meeste Italiaanse oorlogsfilm zijn tamelijk serieus en pessimistisch van toon maar Five for Hell is een uitzondering. Weliswaar overleven niet alle hoofdpersonen de strijd, maar de film is luchtig van toon en losjes gestructureerd. Er is harde actie, maar ook veel humor, acrobatiek en zelfs een vleugje erotiek.
In de zomer van 1944 lijken de geallieerden aan de winnende hand, maar de legerleiding heeft geruchten vernomen over een Duitse hergroepering, die wordt aangeduid als Plan K. Vijf specialisten worden geselecteerd om het zwaarbewapende kasteel binnen te dringen, waarin de details met betrekking tot Plan K worden bewaard. In het kasteel werkt een dubbelagente, die op het beslissende moment de aandacht moet afleiden van de gevreesde Duitse SS kolonel Mueller, zodat de vijf hun gang kunnen gaan.
Natuurlijk stond de befaamde oorlogsfilm The Dirty Dozen model voor deze film, maar dankzij de luchtige aanpak is de film eerder een parodistische variant dan een imitatie. De leider van de vijf was in vredestijd werper bij baseball dus worden honkballen gebruikt om granaten in te verbergen, een ander was gymnasiast met als specialiteit trampolinespringen, en weer een ander was meester-inbreker, dus zelfs de beste kluis is niet veilig voor zijn hypergevoelige vingertjes. De film opent met een muziekje dat mij sterk deed denken aan de herkenningstune van The A-Team, en dat kan haast geen toeval zijn: Five for Hell lijkt veel op een wat hardere versie van de TV-serie.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6.5 6.5 6.5 6.5 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- The Dirty Dozen (oorlog / actie : 8)
- Where Eagles Dare (oorlog / actie : 7.5)
- The Rebel (Dong Mau Anh Hung) (oorlog / actie : 7.5)
- The Admiral: Roaring Currents (Myeong-ryang) (oorlog / actie : 7)
- Quel maledetto treno blindato (Inglorious Bastards) (oorlog / actie : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?5 per l`Inferno (Five for Hell)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand