Wanted

Stel je bent boekhouder - toch al niet het meest flitsende beroep - en ook nog de grootste sukkel van kantoor: je moddervette bazin kaffert je voortdurend uit, je collega (en beste vriend) doet het met je vriendin (en geen van beiden maken daar een geheim van) … wat zou je dan doen als Angelina Jolie je komt vertellen dat je over geheime, bovennatuurlijke krachten beschikt en bent voorbestemd om een superhuurmoordenaar te worden? Wesley Gibson weet het wel: hij begint nu zelf iedereen uit te kafferen, ruilt zijn vriendin in voor Angelina Jolie en slaat zijn collega/vriend knock-out, met het toetsenbord van zijn PC !
Wanted is een van de vele recente comic book verfilmingen. De auteur Mark Millar (niet te verwarren met de Amerikaan Frank Miller, van o.a. Sin City en 300), zag het personage Wesley Gibson als een soort ‘anti-Superman’, iemand die ontdekt over bijzondere krachten te beschikken, maar daarmee het slechte pad opgaat. Een geheimzinnige jonge vrouw genaamd Fox vertelt Wesley dat zijn vader een supermoordenaar was, lid van het geheime genootschap “De Broederschap”, en zojuist is vermoord door een verrader. Het is nu aan Wesley om de rol van zijn vader in te vullen. Hij krijgt een zes weken durende opleiding, waarna hij nagenoeg onverwoestbaar en onfeilbaar is en met zijn bewustzijn de baan van een kogel kan beïnvloeden, zodat hij om een hoekje kan schieten. Maar dan blijkt er iets mis te zijn met de organisatie die hem heeft ingelijfd en opgeleid …
Zo donker als de strip is de film niet geworden. In de strip bestaat De Broederschap niet uit huurmoordenaars (1), maar uit super-schurken die super-helden zoals Batman en Superman bestrijden (2). Het filmscript voorziet echter in een wending die Wesley tot een positief personage maakt. Toch is het een heerlijke losbollige en ‘smerige’ actiefantasie: reeds in de openingsscène ontvouwen zich een aantal hersenschedels in bruisende bloedfonteinen, en zo gaat het maar door, de hele film lang, er wordt gemoord met revolvers, messen en (ik verzin dit niet ) exploderende ratten. Gaat dat zien!
Regisseur Timur Bekmambetov (bekend van het Russische tweeluik Night Watch en Day Watch) maakte zo weinig mogelijk gebruik van CGI, waardoor de film verrassend ‘natuurlijk’ oogt. Angelina Jolie deed de meeste van haar stunts zelf en de Schotse bleekneus James McAvoy kweekte in de sportschool zes kilo spieren aan om er overtuigender uit te zien als actieheld. De onvermijdelijke (maar gelukkig doorgaans betrouwbare) Morgan Freeman speelt Sloan, de leider van De Broederschap.
Noten:
(1)    ‘De Broederschap’ het genootschap van huurmoordenaars met bijzondere gaven, wordt beschreven als ‘eeuwenoud’, en lijkt gebaseerd op Middeleeuwse Arabische genootschap der Assassijnen. Volgens de verhalen konden zij hun zelfbewustzijn onderdrukken en waren ze daardoor tot bijzondere prestaties in staat. De controle over het bewustzijn verkregen zij – alweer volgens verhalen – door het gebruik van hasjiesj. Het woord assassijn is afgeleid van Hasjashien of Hasjiesjien, Arabisch voor hasjiesj-gebruiker. Het Engelse en Franse assassin en het Italiaanse en Spaanse assassino zijn afgeleid van Hasjashien/Hasjiesjien.
(2)    In de strip is de naam van het genootschap ‘The secret society of super-villains’. Het stripverhaal van Millar was een soort ‘antwoord’ op (het onlangs verfilmde) Watchmen van Alain Moore.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7 7 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Hanna (actie / fantasy : 7)
- The Hunger Games: Catching Fire (actie / fantasy : 7)
- Harry Potter and the Half-Blood Prince (fantasy / actie : 6.5)
- Gladiator (actie / drama : 8.5)
- Chi bi (Red Cliff) (actie / speelfilm : 8)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie fantasy eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Wanted
Wanted
Wanted
Wanted
Wanted
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand