Little Miss Sunshine

Maak kennis met de nogal vreemde familie Hoover. Vader Richard verkoopt een zelfverbeteringscursus en loopt hierdoor zijn gezin continu vertellen dat er enkel winners en losers zijn. Dat hij een slechte verkoper is en bovendien zelf een enorme loser is hem niet, maar de rest wel, duidelijk. Moeder Sheryl is een kettingrokende, dit voor haar familie verborgen houdende, gestressde moeder die er niet in slaagt het huishouden fatsoenlijk op orde te brengen. Haar homoseksuele broer Frank is een intelligente, maar suïcidale malloot, die enkel over zijn liefde voor de schrijver Proust kan vertellen. Opa Edwin is een aan de heroïne verslaafde seksmaniak. Zoon Dwayne is een Nietzche-freak die een schurfthekel heeft aan zijn familie. Hij wil bij de luchtmacht en heeft daarom als test van doorzettingsvermogen besloten niet meer te praten tot hij wordt toegelaten tot de opleiding. Dochter Olive tenslotte is degene waar Little Miss Sunshine eigenlijk om draait.

Het zevenjarige meisje behoort zeker niet tot de allermooisten, maar heeft het geluk gehad een lokale miss-verkiezing te winnen. Hierdoor mag ze meedoen aan de Little Miss Sunshine verkiezing in Californië. Probleem is dat de familie hier nogal wat kilometers vandaan woont. Aangezien beide ouders niet willen dat er iemand in huis achter blijft, wordt besloten gezamenlijk naar de verkiezing af te reizen. De enige geschikte auto die ze hiervoor hebben is een enorm verrot Volkswagen-busje. De tweedaagse reis wordt een aaneenschakeling van persoonlijk falen en mislukken. Vader Richard ziet zijn hele leven instorten als zijn zakenpartner een oplichter blijkt te zijn. Frank ontmoet zijn ex-vriendje, die nu een relatie heeft met zijn grootste concurrent op het gebied van Proust. Dwayne ontdekt dat hij kleurenblind is en hierdoor nooit bij de luchtmacht zal kunnen. Als klein hoogtepuntje komt ook opa Edwin nog te overlijden na een heroïne-overdosis.

Omdat de familie Olive niet wil teleurstellen, besluiten ze met het lijk verder richting Californië te rijden. Bij de wedstrijd aangekomen wordt al snel duidelijk dat Olive geen enkele kans maakt. Alle andere meisjes zijn schoonheden (of sletten, het is maar hoe je het wil zien) die door hun moeders helemaal in het miss-leven zijn gegoten. Vreselijke, verwende, treurige meisjes zijn het, met minstens zo'n afgrijselijke moeders. Omdat Sheryl niet wil dat Olive van deelname moet afzien, gaat ze onder afkeurend oog van de rest van de familie het podium op. Hadden ze echter wat meer tijd gehad voor Olive, toen zij haar danspasjes samen met haar opa oefende, dan hadden ze haar een afgang kunnen besparen. Opa blijkt namelijk de dancemoves die hij zo veelvuldig in de stripclub heeft gezien aan Olive te hebben geleerd. De jury en het publiek zijn verre van te spreken over het schaamteloze optreden van Olive, die zichtbaar geniet van haar tijd in de schijnwerpers. Als er in de zaal geprotesteerd gaat worden en de beveiliging Olive van het podium wil verwijderen, spring haar familie in. Ze dansen vrolijk mee met Olive en zetten hiermee de hele zaal en andere deelnemers te kakken. Deze actie zorgt ervoor dat Olive nooit meer deel mag nemen aan miss-verkiezingen, maar leidt er ook toe dat het gezin voor het eerst in jaren weer een is.

Little Miss Sunshine heeft een behoorlijke stapel prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. Dat is misschien iets te veel van het goede, want er is mijns inziens geen sprake van een klassieker. Toch is er weinig aan te merken op deze film en is het een van de meest originele films die ik in tijden heb gezien. Erg belangrijk is de sfeerzetting in deze film, die het small town Amerika laat zien. De hoofdpersonen hebben allemaal zo hun steekjes los en voldoen nergens aan het prototype Orange County of Venice Beach Amerikaan die je in zoveel Hollywoodfilms ziet rondlopen. Integendeel, tegen deze cultuur wordt er juist behoorlijk geageerd, waarvan de vreselijke mensen bij de miss-verkiezing getuigen. Vergelijkbare scenarios zijn terug te vinden in films als American Beauty of Donnie Darko. Dat hele sfeertje ligt mij wel en dat is dan ook van de redenen dat ik Little Miss Sunshine zo leuk vind. En leuk is precies het woord dat deze film juist typeert. De gebeurtenissen van de familie Hoover zijn namelijk allemaal zeer tragi-komisch, maar daarom juist zo leuk voor de kijker. Knap gedaan is dat sommige momenten hierin zo simpel zijn als mogelijk. Neem het verrotte Volkswagen-busje van de familie. Deze neemt een centrale rol in in de reis naar Californië. Het falen van de auto (kapotte motor, vastgelopen toeter) vertoont zo'n gelijkenis met de familieleden dat je enkel kunt lachen om het treurige voertuigje, zonder dat deze humor ooit plat of flauw wordt. Hoogtepunt van de film is wat mij betreft de eindscène waarin Olive als een stripteasedanseres op de miss-verkiezing staat. Het is zo'n schaamteloze vertoning, die zie je in films nog maar zelden. Ik wil bij deze die scène dan ook bestempelen als een van de beste in jaren. Little Miss Sunshine is zo'n film waarvan ik me niet kan voorstellen dat iemand hem slecht vindt. En ik acht de kans dat het cijfer in de toekomst nog eens verhoogd wordt ook behoorlijk groot.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 8 8 8 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Abel (humor / drama : 8)
- Intouchables (humor / drama : 7.5)
- Feuchtgebiete (Vochtige Streken, Wetlands) (humor / drama : 6.5)
- Meet Bill (humor / drama : 6)
- Alleen maar nette mensen (humor / drama : 6)


Hoe beoordeelt Boobema categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Little Miss Sunshine
Little Miss Sunshine
Little Miss Sunshine
Little Miss Sunshine
Little Miss Sunshine
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand