Il grande duello

Coole spaghetti western met Lee Van Cleef ('Angel Eyes' in The Good, the Bad and the Ugly) in de hoofdrol. Hier speelt hij voormalig sheriff Clayton, die het recht zijn beloop wil laten hebben betreffende de gebroeders Saxon. Dit zijn drie machtige gasten die op maffiose wijze de scepter over een stadje zwaaien.

De bijdehante Philip Wermeer heeft een prijs van $3000,- op zijn hoofd vanwege de moord op pa Saxon, voormalig patriarch van het stadje. Clayton houdt Wermeer continu de hand boven het hoofd, hetgeen onder meer inhoudt het afschudden van premiejagers en de gebroeders Saxon, die Wermeer wensen op te hangen.

Wermeer is echter onschuldig en het slachtoffer geweest van een gekocht proces. Clayton weet wie de werkelijke moordenaar van de patriarch is, namelijk hijzelf. Het betrof echter een geval van zelfverdediging. Het slotakkoord is er uiteraard een waarbij de slechte gebroeders Saxon worden neergemaaid...
 
Een bijster goede reputatie heeft deze film niet, maar daar ben ik het niet mee eens. De voornaamste karakters spreken allen tot de verbeelding en weten zeer goed te vermaken met hun coole, dan wel afschuwwekkende gedrag. Zelfs de nichterige Adam Saxon verrast wat dat betreft; voor de lol maait hij met zijn machinegeweer tientallen onschuldige burgers neer. De coolste gast wordt neergezet door Van Cleef, die waarschijnlijk alleen maar zichzelf speelde.

De film bevat beduidend meer actie dan genregenoten, hetgeen een plus is. Van een hoogstaande en/of onvoorspelbare plot hoeft de film het mede hierdoor niet te hebben. Het basisgegeven van een enkele kerel die rechter, jury en beul speelt heeft dat hier bovendien niet nodig. Dit spreekt reeds genoeg aan, terwijl de uitvoering ervan behoorlijk weet te bevredigen. Ik vraag me overigens af waarom er in bijna elke spaghettiwestern een gast zit die Clayton heet.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7 7 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Compañeros (western : 8.5)
- Django (western : 8)
- Se sei vivo spara (western / horror : 8)
- Giù la testa (western : 8)
- Il mio nome è Nessuno (western / humor : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Il grande duello
Il grande duello
Il grande duello
Il grande duello
Il grande duello
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand