The Warriors

The Warriors is een losse, moderne bewerking van Xenophon's omvangrijke werk Anabasis (398 v. Chr.) en in het bijzonder de nasleep van de slag te Cunaxa, Mesopotamië. Waar het in het werk van de Griekse auteur huursoldaten betreft die na een naaistreek door een vijandig Perzië trekken, is het in The Warriors een bende die opgejaagd wordt na een valse beschuldiging van moord. De moord vindt plaats in de Bronx, alwaar een bijeenkomst van alle New Yorkse bendes plaatsheeft. De spreker, Cyrus, heeft het plan opgevat gezamenlijk (100.000 man) een blok te vormen tegen de politiemacht (20.000 man). Cyrus, tevens leider van de Riffs, wordt geliquideerd door Luther van de Rogues. De schuld wordt echter in de schoenen van de Warriors geschoven, die hierop naar huis in Coney Island proberen te vluchten. De gehele Big Apple is nu echter veranderd in een groot vijandig gebied, waardoor hen een pittig tripje te wachten staat...

Dit is een cultklassieker waarmee ik min of meer per ongeluk kennismaakte. Voordien was ik vreemd genoeg onbekend met de film. Voor de cultstatus heb ik op zich wel begrip. Het onderwerp spreekt aan en de cinematografische uitvoering is, zelfs naar huidige maatstaven, uitstekend. Helaas zien de personages er met hun dikwijls belachelijke outfits wél gedateerd uit. Dit is echter iets waar mijns inziens gemakkelijk doorheen te kijken valt.

De film bevat uiteraard veel matpartijen met verscheidene andere gangs, die allen hun eigen kenmerken hebben. Zo zijn er de verraderlijke Lizzies, de pathetische Orphans die niet eens op de hoogte waren van de meeting, de honkbalknuppel-zwaaiende Furies en de machtige zwarte Riffs die het meeste op wraak uit zijn.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn wat deze prent van Walter Hill betreft. Zo pikken de Warriors tijdens hun uitje een chick van de Orphans op. Zij weet enkel ergernis op te wekken en voegt niets toe aan de prent.

Het einde is ietwat teleurstellend. Aangekomen op hun eigen grond, laten de Warriors de berechting van de Rogues aan de Riffs over en wandelen op anti-climactische wijze het beeld uit. Het acteerwerk is ook een factor die wel wat beter had gekund.

Over het geheel genomen is dit echter een memorabele kwaliteitsfilm, die ik mede door de korte speelduur zeker nog eens zal opzetten. Zoals het een redelijke film uit het verleden netreft, krijgt ook The Warriors een remake. Hoewel gereputeerd actieman Tony Scott in de regiestoel zal plaatsnemen, heb ik er een hard hoofd in.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 5 7 7 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Die xue shuang xiong (The Killer) (misdaad / actie : 8)
- Los violadores (misdaad / actie : 7)
- Mission Thunderbolt (misdaad / actie : 6)
- Truck Turner (misdaad / actie : 6)
- Force of Execution (misdaad / actie : 6)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie misdaad eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Warriors
The Warriors
The Warriors
The Warriors
The Warriors
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand