The Secret Life of Adolf Hitler

Lekker sensationeel werkje dat in razend tempo de opkomst en ondergang van Hitler belicht, alsmede zijn relatie met Eva Braun en de gehele Tweede Wereldoorlog. Het is op zich een knappe prestatie om dit alles in een documentaire van 52 minuten te proppen, wat hier sec bekeken dan ook nauwelijks lukt. Niettemin lult Westbrook Van Voorhis het geheel op vakkundige wijze en als een sensatiezoekende reporter aan elkaar. De hoeveelheid beelden is hierbij enorm en de montage ervan razendsnel. Hierdoor weet de film gedurende de gehele speelduur de aandacht goed vast te houden.

Een hoop materiaal was nieuw voor mij, met name de talrijke home video's van Eva Braun. Deze zien we vaak gymnastische oefeningen doen, omdat de Führer een hekel heeft aan corpulentie. Niet alle informatie klopt overigens. Zo wordt gesuggereerd dat Hitler zich bij de NSDAP aansloot, omdat hij het hakenkruis wel een mooi logo vond. Dit is natuurlijk ronduit bespottelijk. Allereerst heette de partij nog niet zo en ten tweede moest de swastika nog worden geïmplementeerd; deze is nota bene 'bedacht' door grafisch ontwerper Hitler zelve. Voorts wordt gesuggereerd dat Joseph Goebbels zijn kinderen eigenhandig doodschoot en tezamen met zijn vrouw werd gefusilleerd door leden van de SS. De kinderen zijn echter vergiftigd en meneer en mevrouw Goebbels pleegden zelfmoord door zichzelf door het hoofd te schieten. Zo zijn er wel meer aperte onwaarheden te ontwaren in The Secret Life of Adolf Hitler. Dit soort schoonheidsfoutjes ten spijt, weet dit werkje redelijk te beklijven.

Bovendien leveren interviews met mensen die vlakbij Hitler stonden aardige informatie op. Zo wordt bijvoorbeeld de chauffeur van Hitler geïnterviewd. Deze had tevens de taak de dicator te cremeren en beweerde dat zijn lijk brandde van half een 's middags tot half zeven 's avonds. Hoewel dit historisch wellicht weinig relevant is, bestaan er mijns inziens minder boeiende wetenswaardigheden. Frappant is overigens dat er een vrij evenwichtig beeld van Hitler uit de vraaggesprekken (met onder meer zijn zus) rolt.

Al met al moet ik concluderen dat The Secret Life of Adolf Hitler een aardige documentaire is, die deels goed als aanvulling kan dienen. Het is daarentegen niet raadzaam de prent als op zichzelf staande informatiebron aan te wenden.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7 6 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Anvil: The Story of Anvil (documentaire : 7)
- Deep Blue (documentaire : 7)
- Death Metal Murders (documentaire : 6.5)
- Metallica: Some Kind of Monster (documentaire : 6)
- Dzieci z Leningradzkiego (The Children of Leningradsky) (documentaire / kort : 6)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Secret Life of Adolf Hitler
The Secret Life of Adolf Hitler
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand