Yahhrrrrm: regisseurs doen vaak niet zo heel veel. wat ik bij die serie waarin ik figureerde zag, is in lijn met wat jij zegt. de man in kwestie keek enkel naar een schermpje, meer niet. hij delegeerde aan de opnameleider, die een leek waarschijnlijk voor de regisseur zou aanzien (vanwege zijn taken en zelfs het roepen van actie en cut).
wat betreft die chariot scene: die is in elk geval niet door wyler geregisseerd, maar door 2 anderen plus nog een hoop assistenten en 2nd unit directors, zoals idd leone.
Boobytrap: Ik denk ook wel dat hij overdrijft. Anderzijds waren diverse `grote regisseurs` eigenlijk meer supervisors dan regisseurs. Ze waren de baas op de set, maar anderen deden het werk. De door Leone bewonderde David Lean was ook zo iemand: hij zette de grote lijnen uit, maar liet anderen het vuile werk opknappen. Mindere goden die in Lean`s film hebben geacteerd, zeiden vaak dat ze hem persoonlijk nooit ontmoet hadden, en slechts vanuit de verte hadden gezien. Woods heeft me eens een keer verteld dat hij dagenlang onrustig was in het vooruitzicht dat hij door David Lean zou worden geregisseerd, kwam uiteindelijk een assistent opdraven (en de scènes werden niet gebruikt voor de film, ik dacht Dr. Zhivago). Wellicht was Wyler ook zo iemand, hem ken ik minder. Voorts was Leone niet iemand die zich altijd even goed aan de waarheid hield. Hij was een nogal rare vogel.
Yahhrrrrm: Even nagezocht en ik vermoed dat Leone wat overdrijft. Volgens de gangbare bronnen deed hij second unit werk en retakes. Het lijkt me ook stug dat een Hollywood productie de duurste scène laat regisseren door een Italiaan. Het fragment duurde naar verluidt 5 weken om te wrappen, in een periode van 3 maanden.
Boobytrap: Leone beweerde zelf dat hij het meeste had gedaan, anderen denken dat hij overdreef. Hij was in elk geval bij het project betrokken. Hij deed toen nog zo`n beetje van alles, ook figureren; zo zit hij bijvoorbeeld in Ladri di Biciclette (Fietsendieven) van De Sica (hij speelt daar een pater!). In Italië noemt men films als Ben Hur een `Kolossal` (meervoud ongewijzigd)
Yahhrrrrm: Heeft Leone die scène geregistreerd? Dat verklaart het.
Er zijn meerdere spaghetti gezichten in de film, meestal niet de bekendste overigens, in uncredited rollen.
Gelijktijdig met deze film werd La dolce vita geschoten in Cinecitta. Fellini mocht het met de `bezemkast` doen. De rest was afgehuurd voor Ben-Hur.
Boobytrap: Lange tijd niet gezien, wordt weer eens tijd. Veel scènes werden opgenomen in Rome (Cinecittà). Sergio Leone was assistent-regisseur bij de Chariot Race, en naar eigen zeggen deed hij het leeuwendeel van de regie. De stunt double voor Heston tijdens die race was Alfio Caltabiano, die bij veel pepla en spaghetti westerns gevechts- en wapeninstructeur was. Hij regisseerde ook de western Pistoleros (Ballata per un Pistolero).
Yahhrrrrm: done
Yahhrrrrm: under construction