Boobytrap: Het is typisch Zuid-Italiaans, dat wil zeggen: rommelig, corrupt, luidruchtig, fraai en vrijwel onverstaanbaar (ook indien je Italiaans spreekt). Het hele zuiden van Italië wordt gedomineerd door misdaadorganistaties die zeer diep in de plaatselijke samenleving zijn geworteld, de mafia op Sicilië, de Camorra in Napels en omgeving, n`dragheta in de hiel van de laars. Geen enkele `politicus`, zelfs Mussolini niet, heeft greep op deze organisaties weten te krijgen. Ze hebben vrijwel alles in handen, van vakbonden en scholen tot verzekeringen en de handel (niet alleen de drugshandel). Om die reden wil het noorden (met name Berlusconi en consorten) van het zuiden af. Het noorden van Italië is corrupt, maar functioneert toch min of meer als een doorsnee land. In het zuiden is daar geen sprake van.
Boobema: Ik ben in aardig wat Italiaanse steden geweest, maar vond Napels absoluut een van de grootste toppers. Nergens is Italië zo Italiaans als in Napels. Heerlijk al die waslijntjes tussen de gebouwen en de scooters die eronder door sjeezen. En de beste pizza`s ter wereld!!
Yahhrrrrm: mijn vader vindt het zo`n fantastische stad: "Ze jatten je zonnebril zelfs van je neus!" was zijn voornaamste aanprijzing. ik las ergens dat een italiaanse verwensing luidt `Vai a Napoli!` hehe, erg positief.
Boobytrap: Da`s een leuke ja, monumenten restaureren, echt iets voor Napolitanen. Ik ben er een jaar of drie geleden wer eens geweest, op een zondag, met de trein vanuit Rome (in Napels verblijven doe ik liever niet). Mijn vrouw had Napels nog nooit gezien, en voor ze stierf, enfin, die spreuk ken je wel. Napels stond altijd bekend om de weergaloze uitzichten over de baai vanaf een aantal vaste punten. Wereldberoemd waren die dingen, de stad dankte er voornamelijk zijn faam aan. Ik wist die uitzichtpunten nog wel te vinden, maar wat bleek: hadden ze vrijwel de gehele oever volgebouwd met torenhoge flatgebouwen, geen baai meer te bekennen. Hoe kon zoiets gebeuren? Ik heb het gevraagd aan een collega, die uit de streek komt. Ja, hij wist het ook niet. Doodjammer. Ongetwijfeld corruptie. Napels hè...