Yahhrrrrm: "Wat dat laatste betreft: dan mis je de essentje van wat een schouwspel is. Deze mensen zijn namelijk onderdeel van het schouwspel en zouden juist daardoor wel als schouwspelers kunnen worden bestempeld (hoewel ze feitelijk niet spelen in, maar (onbewust) deelnemen aan). " Nee, want ze spelen niet, ook al zijn ze onderdeel van een schouwspel. wat erg belangijk is in dezen is de herkomst van het woord schouwspel. oorspronkelijk werden schouwpelen enkel opgevoerd (door acteurs, of andersoortige entertainers). later is er een ruimere betekenis ontstaan van het woord.
Boobema: Wat dat laatste betreft: dan mis je de essentje van wat een schouwspel is. Deze mensen zijn namelijk onderdeel van het schouwspel en zouden juist daardoor wel als schouwspelers kunnen worden bestempeld (hoewel ze feitelijk niet spelen in, maar (onbewust) deelnemen aan). Het acteerwerk van watervallen vind ik overigens vrij abburrido. Naar beneden vallen is alles wat het kan.
Yahhrrrrm: als de waterval niet acteert, dan is de waterval inderdaad geen schouwspeler. dat de waterval wél een schouwspel kan vormen doet hierbij niet terzake. indien de waterval wél acteert -en daar heeft het soms alle schijn van bij watervallen- dan mag de waterval met recht een schouwspeler genoemd worden. analoog hieraan zijn, mijn definitie volgend, mensen die meedoen aan reality-shows, mits deze te llen tijde oprecht `zichzelf` zijn, géén schouwspelers.
Boobema: Jij suggereert dat er iemand verantwoordelijk is voor een schouwspel. Daar ligt het probleem van het woord schouwspeler. Een waterval kan namelijk ook een schouwspel vormen, zonder dat daar iemand aan te pas komt. Voor een schouwspel zijn niet perse mensen nodig. Daarbij is door het enigszins randomiserende effect dat aan schouwspelen ten grondslag ligt `deelnemer aan` beter dan `speler in`.
Yahhrrrrm: iemand die verantwoordelijk is voor een schouwspel, maar niet zozeer executive producers of regisseur ed (dat zijn immers geen `spelers` * , maar de `werkvloer` van het schouwspel; oftewel, in andere woorden, een acteur. * met `speler` word niet bedoeld een, per definitie, invloed,- of gezag hebbend figuur, zoals in "Die partij is een grote SPELER op de markt", maar iemand die meedoet aan een spel, bedoed om een publiek te vemaken. analoog aan `voetbalspelers`, is er taaltechnisch niets tegen in te brengen dat `schouwspeler` een legitiem te gebruiken nederlands woord is, dat -zodra het in zwang raakt- in de gezaghebbende nederlanse woordenboeken alszijnde correct abn zal worden opgenomen.
Boobema: wat is volgens jou dan een schouwspeler?
Yahhrrrrm: ik weet ook wel dat jij me wil laten happen, boobbert. dus doe ik dat dan ook maar. ik zou je niet willen teleurstellen. overigens ligt valkenswaard stukken dichter bij belgië dan bij duitsland, maar dat terzijde. @ scherpschutter, het lijkt er inderdaad op dat schouwspeler geen erkend nederlands woord is. dit bevreemdt mij nogal, daar schouwspel wél een nederlands woord is. deze kennis volgend, is schouwspeler dus wel degelijk een nederlands woord. via spel kom je immers ook bij speler, ergo; waarom niet schouwspeler? auf wiedersehen.
Boobbert: Zoals ieder persoon die mij langer kent dan vandaag wel weet, is mijn geografische kennis van een welhaast onovertrefbaar niveau. Wat zal dan toch de rede zijn dat ik zeg dat Yaaaaaaaahrm in Limburg geboren is? a Om hem te laten happen b Omdat ik persoonlijk vind dat Valkenswaard gewoon Limburg is (en hoe dan ook halve moffen) c Beide stellingen zijn juist
scherpschutter: Brabant is nog geen Limburg, maar in `Flikken Maastricht` spreken ze volgens mij voornamelijk brabants. Is `schouwspeler` echt een gewoon Nederlands woord? Ik ben ook in Brabant geboren (Eindhoven) en had het nog nooit gehoord. (Ik begreep het overigens wel meteen, dus misschien is het van geen enkel belang; ik ben ook al een tijd uit Brabant weg, dus ik heb mogelijk enkele ontwikkelingen gemist)
Yahhrrrrm: dat het een germanisme is, dat klinkt plausibel. het is echter een volkomen normaal nederlands woord. wat boobbert betreft: beter een halve mof, dan een halve zool. geografie is ook niet zijn sterkste punt. brabant is nog steeds niet hetzelfde als limburg. of wou je soms zeggen dat je nu in limburg woont, boobbert?
Boobbert: Maar Yaaaaahrm is zelf een halve mof. Is ergens in Limburg geboren dus......
scherpschutter: Van de Sartana`s blijft `... se incontri Sartana, prega per la tua morte` van Parolini mijn favoriet; de latere films van Carnimeo zijn natuurlijk wel onderhoudend, maar met schietende orgels en naaimachines zijn ze ook wel een beetje over the top. Van deze herinnerde ik me voornamelijk de witte kleding van Southwood. Het woord `schouwspeler` lijkt me een germanisme (Schauspieler). `Schouw` in deze betekenis wordt wel gebruikt in woorden als `schouwburg`, maar de meeste mensen zullen bij een `schouw` toch aan iets anders denken dan aan een toneel.
Yahhrrrrm: komt er vandaag aan
Boobema: recensie moet idd nog geschreven worden
Scherpschutter: Ben ik de enige die geen tekst heeft, alleen cijfers? Voetbal op tv?